Afbeelding
Victor Schutijser

'Een veilige omgeving creëren voor iedereen'

27 januari 2019 om 07:03 lokaal

DRIEBERGEN In Driebergen-Rijsenburg wonen relatief veel ouderen en naarmate mensen ouder worden neemt de kans op dementie toe. Op donderdag 31 januari wordt een workshop gegeven om Driebergen dementievriendelijk te maken. De workshop heeft aandacht voor het herkennen van en omgaan met dementie. De avond is een samenwerking van Initiatiefgroep Dementievriendelijke Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Biz3b, Alzheimer Nederland en Samen Dementievriendelijk.nl

Victor Schutijser

In juli 2015 haalde de Albert Heijn in Doorn het landelijk nieuws als allereerste dementievriendelijke winkel van Nederland. Voor de microfoon en camera van het NOS Journaal pleitte staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) voor meer begrip. Er werd een landelijke campagne gelanceerd om de weg vrij te maken naar een dementie-vriendelijke samenleving.

In september vorig jaar nam Nico Spierenburg van Albert Heijn Leersum in de week van de dementie het voortouw om Leersum dementievriendelijk te maken met een training en workshop. Nu is het de beurt aan de Driebergse ondernemers.

,,Dementie is bijna volksziekte nummer een. Door de vergrijzing en het aantal ouderen op de Heuvelrug kun je wel zeggen dat iedereen ermee te maken krijgt", vertelt Marianne van Ewijk, van de Initiatiefgroep.

TRAININGSAVOND Winkeliers leren bij de cursus hoe ze iemand met dementie herkennen door bepaalde signalen op te vangen. ,,Veel winkeliers zijn al dementievriendelijk, maar hebben dat predicaat nog niet. Toch zie je niet alles en is het goed om je hierin te verdiepen. Het is een fijne gedachte voor familie van iemand met dementie, dat die persoon met een gerust hart boodschappen kan doen in het dorp", weet Ina Smit van de Bedrijven Investerings Zone Driebergen (Biz3b).

,,Winkeliers merken het als iemand voor de derde keer deze week zes pakken melk komt halen, op pantoffels door de sneeuw loopt of weer een paar schoenen komt kopen. Het is belangrijk om je te beseffen dat je iets kunt doen", weet Smit. ,,Het is toch iemands vader of moeder, denk ik altijd. Het is belangrijk dat je iedereen met respect blijft behandelen in plaats van dat je denkt die is niet helemaal 100."

,,Het doel van de actie is om een veilige omgeving te creëren voor dorpsgenoten met dementie. Door veel winkeliers deze cursus te laten doen zetten we een grote stap. Winkels met een certificaat zijn straks te herkennen aan een sticker bij de deur", vertelt Smit.

De trainingsavond wordt geopend door wethouder Hans Waaldijk. Hij zal het belang van het leren omgaan met dementie benadrukken. Op de avond wordt de methode GOED omgaan met dementie besproken. GOED is een ezelsbruggetje voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel. Er worden tips gegeven als ,,probeer niet te corrigeren, maar wees bemoedigend in het contact. Gebruik korte zinnen en stel eenvoudige vragen. Vraag of je mag helpen, benoem wat je gaat doen."

OEFENEN MET ACTEURS De avond bestaat niet alleen uit theorie, want er zijn ook acteurs die praktijksituaties gaan naspelen. Hierbij komt het herkennen en de juiste benadering aan bod.

De training- en workshopavond GOED omgaan met dementie is toegankelijk voor ondernemers en andere geïnteresseerden en vindt plaats op donderdag 31 januari vanaf 18.45 uur in Nieuw Salem. Aanmelden kan via info@biz3b.nl

advertentie
advertentie