Deze karakteristieke huizen aan de Traaij bestaan nog steeds.
Deze karakteristieke huizen aan de Traaij bestaan nog steeds. Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu

Veel plannen voor Vroeger en Nu

4 januari 2019 om 06:16 lokaal

DRIEBERGEN Stichting Driebergen-Rijsenberg Vroeger en Nu is het jaar vol goede moed gestart. Ook in 2019 is er voor de vrijwilligers van deze historische club weer genoeg werk aan de winkel. Naast de diverse interessante activiteiten die de vereniging organiseert staat er een grote verandering op het programma.

Danny van der Linden

Na lange tijd van overleg is er duidelijkheid ontstaan over het terrein aan de Traaij dat de vereniging in gebruik heeft. Bestuurslid Henk Pagnier legt uit:,,In goed en constructief overleg met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Stichting Uitvaartverzorging De Algemene hebben we plannen voor de toekomst kunnen maken. De Algemene zal hierdoor kunnen uitbreiden. En wij gaan 2019 gebruiken om te gaan bouwen."

VERLANGLIJSTJE Eén van de veranderingen die de stichting op het verlanglijstje heeft staan is de herinrichting van het kenmerkende poortgebouw waarin exposities worden georganiseerd. ,,We willen de ruimte boven de poort samenvoegen tot een grotere ruimte om daar lezingen en exposities te organiseren", legt Pagnier uit. ,,Daar is geld voor nodig. Daarom hebben we onder meer een wijnactie in het leven geroepen. We hebben twee heerlijke wijnen geselecteerd die voor 7,50 euro per fles te koop zijn. Mensen kunnen op die manier een mooie bijdrage leveren aan de herbestemming van het poortgebouw aan de Traaij.

VROEGER EN NU Ook staan er in 2019 weer diverse tentoonstellingen op het programma. In maart wordt de tentoonstelling 'Sport in Driebergen' geopend, terwijl in het najaar de tentoonstelling 'Plekken van plezier' wordt georganiseerd. Echter, Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu kijkt ook al naar de toekomst en heeft daarvoor de hulp van inwoners nodig. ,,We hebben plannen om een tentoonstelling te wijden aan de Traaij Vroeger en Nu. We verzamelen daarom alle mogelijke foto's en anekdotes", vertelt Henk Pagnier. ,,Mensen die ons verder kunnen helpen wil ik vragen contact met ons op te nemen." Ook zijn er plannen om een app te ontwikkelen om zo een digitale wandeling over de Traaij te kunnen maken.

SOUVENIRS Voor 2020 zijn er plannen om een tentoonstelling over de firma Kraal te maken. Kraal heeft de afgelopen honderd jaar een grote rol gespeeld in het toerisme in Driebergen. Het bedrijf heeft honderden foto's van Driebergen-Rijsenburg uitgegeven. Deze werden onder meer in handige boekjes uitgegeven en voorzien van een toeristische kaart. ,,Daarnaast bevonden zich in de etalages van de winkel vele souvenirs. De winkel was gevestigd aan de Hoofdstraat in het huidige Sanbury's. Als er nog mensen zijn die souvenirs in huis hebben en deze in bruikleen willen geven zou dat geweldig zijn", aldus Pagnier.

GEVOEL Met een bijzonder gevoel kijkt Henk Pagnier uit naar de lezing die Bertil Oppenheimer op 16 april gaat geven in Champ 'Aubert. ,,Oppenheimer komt daarvoor speciaal uit Zweden over", weet Henk Pagnier. ,,Zijn ouders zaten in de tweede wereldoorlog ondergedoken in een pand aan de Oranjelaan in Driebergen. Zij hebben een bijzonder avontuur meegemaakt. Oppenheimer ontdekte dit na hun dood en heeft hier een prachtig boek over geschreven. Ik ben echt heel trots op het feit dat hij in het voorjaar weer naar Driebergen komt en zijn verhaal wil vertellen."

CONTACT Mensen die meer willen weten over de wijnactie of mee willen werken aan de historische tentoonstellingen over de Traaij en/of Kraal kunnen contact opnemen met Henk Pagnier. Hij is bereikbaar via het mailadres henkpagnier@gmail.com

advertentie
advertentie