Kat Link mag weer een winter de condens van de ramen likken in zijn Vestiawoning.
Kat Link mag weer een winter de condens van de ramen likken in zijn Vestiawoning. Edith Hazelzet

Prestatie-afspraken Vestia niet ondertekend

20 december 2018 om 10:38 lokaal

LEERSUM Het gemeentenieuws liet vorige week in een bericht over de prestatie-afspraken voor 2019-2023, die zijn gemaakt met drie woningcorporaties, onvermeld dat dit niet gelukt is met Vestia. De afspraken die Vestia voorstelt zijn ontoereikend volgens de gemeente en de bewonerscommissie, die de huurders van de 225 Leersumse Vestiawoningen vertegenwoordigt.

Edith Hazelzet

Het doel van prestatie-afspraken is het garanderen van voldoende aanbod aan betaalbare, duurzame en passende huisvesting voor de lage inkomensgroepen in de gemeente. Het gaat om het aantal woningen, de huurprijzen, nieuwbouw, duurzaamheidsmaatregelen en energiebesparing, en afspraken over bijzondere doelgroepen die aanpassingen in hun woning nodig hebben.

OVERLEG Naar aanleiding van de schouw van de buitenkant en de buitenruimte van de Vestiawoningen medio oktober werd de huurders door Vestia in een overleg, in aanwezigheid van de communicatiemanager van Vestia en een gemeente-ambtenaar, een aantal zaken toegezegd. Er zou worden ingezet op een betere afhandeling van klachten van huurders door het ontwikkelen van een communicatiekaart en het organiseren van een informatie-avond. Het beeld 'Al het onderhoud binnen in de woning is voor jezelf', dat al heel lang niet meer klopt maar nog wel leeft onder huurders, zou dan meteen worden rechtgezet.

ENQUÊTE Verder werd gezegd dat alle woningen in 2019 geschilderd zullen worden aan de buitenkant, in het kader van het periodiek onderhoud en dat kunststof schroten gereinigd zullen worden. Daarnaast gaf Vestia aan groenoverlast aan te zullen pakken. De bewonerscommissie Leersum kondigde aan een enquête te gaan houden onder de huurders om inzicht te krijgen in de exacte aard en omvang van de klachten over de Vestiawoningen. De woningcorporatie wilde hieraan alle medewerking verlenen, onder andere door het verstrekken van e-mailadressen.

OUD NIEUWS De prestatie-afspraken voor 2018 werden door de gemeente gedeeltelijk niet ondertekend onder andere vanwege het feit dat Vestia haar woningen niet wil verduurzamen. Wilma Peterse van de bewonerscommissie noemt de prestatie-afspraken 2019-2023 'oud nieuws'. ,,Er is naar mijn mening niets veranderd ten opzicht van 2018. Alle bezwaren die de gemeente toen had tegen die tekst, staan nog overeind. Verder zal in 2019 nog niet de helft van de huizen geschilderd worden."

SPIJT Vestia is na de weigering tot ondertekenen gekomen met een prestatiebieding voor alleen 2019. ,,Die zullen we niet tekenen zolang niet duidelijk is wat de juridische status is van dit document. De bewonerscommissie staat er niet eens in vermeld als ondertekenaar." Het stoort Peterse ook dat Vestia niet wil aangeven waar de grens ligt tussen onderhoud en verduurzaming. ,,We blijven met elkaar in gesprek, maar komen niet verder. Ik heb zo'n spijt dat ik een Vestiawoning heb geaccepteerd. We zijn onze punten kwijt, dus we zitten nog jaren vast hier. Met een al 21 maanden lang niet verholpen lekkage, tocht en kou en een veel te hoge energierekening."

advertentie
advertentie