ScienceCafe

Lokaal nieuws

Science Café Zeist 13 maart a.s.: Apen apen apen na? Prof. dr. Jan van Hooff

Apen apen apen na?

In de sociale psychologie denkt men dat imitatie goed is voor de groepsbinding. Samen overleef je nu eenmaal gemakkelijker dan in je eentje. Er zijn onderzoekjes waarbij twee mensen in een kamer worden gezet, waaruit een correlatie bleek tussen hoeveel die mensen elkaar imiteerden en hoe verbonden ze zich voelden. Dat werkt twee kanten op: als je mensen laat denken dat ze tot dezelfde groep behoren, deden ze elkaar meer na, en omgekeerd: als je een situatie creëert waarin ze elkaar vanzelf meer nadoen, vonden ze elkaar daarna aardiger. De mensheid heeft daar een naam voor bedacht: na-apen. Dit werkwoord hadden we zonder naar apen te kijken nooit een de Nederlandse taal kunnen toevoegen. Maar apen apen apen echt na? Het antwoord komt van prof. dr. Jan van Hooff, emeritus hoogleraar Gedragsbiologie en Socio-ecologie. Op donderdag 13 maart a.s. is Van Hooff onze sprekende gast tijdens ScienceCafé.

Van Hooff studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. In deze lezing geeft de spreker zicht op de ontwikkeling in zijn vakgebied en gaat hij in op vraag: ‘Apen apen apen na?’ Het accent ligt op dierlijke intelligentie en traditie.

Science Café Zeist in De Bovenkamer

Op 13 maart a.s. is het ScienceCafé Zeist in De Bovenkamer, Centrum voor Kunst en Cultuur, Dijnselburgerlaan 1 hal 20 in Zeist Vanaf 19.30 uur is er live muziek dat verzorgd wordt door Vanaf 19.30 uur is er live muziek van het duo Kitty Looten & Jan Schröder. Funkyjazz nummers worden afgewisseld met meer sferische composities. Kitty en Jan leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts conservatorium. Sindsdien zijn zij regelmatig samen op het podium te vinden.??Kitty Looten - saxofoon?Jan Schröder - gitaar.

Na de lezing (20.00-20.50 uur) is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Met een bijdrage van € 5,- per persoon kunnen we gezamenlijk de kosten dekken. Kom tijdig want vol is vol!

advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30