Reizen in de Boekenweek

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Zaterdag 8 maart start de 79e Boekenweek. Boekhandels en bibliotheken staan van 8 t/m 16 maart in het teken van reizen, het Boekenweekthema van dit jaar. Al eeuwen trekken schrijvers van reisverhalen lezers een andere wereld in en nog steeds is reizen een geliefd onderwerp onder auteurs. Schrijvers als Cees Nooteboom, Boudewijn Büch, Adriaan van Dis, Lieve Joris en Carolijn Visser "reisden allen de wereld over en namen hun lezers mee''.

De Bibliotheek Z-O-U-T start de Boekenweek op vrijdagavond 7 maart in het Cultuurhuis in Doorn met de literaire solovoorstelling Nachttrein naar Lissabon door Ursul de Geer. Voorafgaand aan de voorstelling is de feestelijke bekendmaking van de Z-O-U-T schrijver van het jaar.

Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa

Het meest gezichtsbepalende element van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Tommy Wieringa (Goor, 1967) is de schrijver van het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’.

16 maart: Vrij reizen met Een mooie jonge vrouw

Het begint al een traditie te worden. De laatste zondag van de Boekenweek, zondag 16 maart, kan er gratis met de NS gereisd worden op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Uniek cadeau voor leden van de bibliotheek

Trouwe leden van de Bibliotheek Z-O-U-T ontvangen zolang de voorraad strekt tijdens de Boekenweek de verhalenbundel Ondertussen ergens anders. Hierin beschrijven bekendheden de reiservaring die hen het meest aan het lachen maakte, het diepst ontroerde of misschien zelfs wel hun kijk op het leven veranderde.

Schrijfwedstrijd

Niet alleen schrijvers, artiesten en coryfeeën zetten voor de Boekenweek hun reisherinneringen op papier. Samen met de reisorganisatie Djoser wordt er dit jaar een bijzondere schrijfwedstrijd georganiseerd. De opdracht luidt: beschrijf een reiservaring (van maximaal 1000 woorden) die je altijd bijgebleven is.

Juryvoorzitter van de Boekenweek-schrijfwedstrijd is auteur Abdelkader Benali. Hij kiest niet alleen de mooiste verhalen uit, hij beloont ze ook. De schrijvers van de vijf beste, mooiste of ontroerendste verhalen worden door Abdelkader Benali meegenomen op een ontdekkingsreis naar de drie bronnen van het literaire Marokko: Tanger, Fez en Marrakech. Tot en met 31 maart 2014 kunnen verhalen worden ingestuurd via www.boekenweek.nl/schrijfwedstrijd

advertentie
advertentie