Kasteel Amerongen toont uniek object in de krokusvakantie

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In de krokusvakantie zijn de openingstijden van het kasteel verruimd zodat iedereen een bijzondere vondst kan bewonderen.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden van 2008 moest de 17e eeuwse houten vloer in de Grote Zaal van Kasteel Amerongen worden opengemaakt. Daar werd tussen het puin een schoentje gevonden. Aanvankelijk werd aangenomen dat het schoentje was zoek geraakt of weggegooid maar er lagen nog meer zaken bij die vragen opriepen. Behalve het schoentje lag er ook een stukje textiel, wat kwastjes, een hamer en botjes van dieren. Alles heeft jaren in het depot gelegen en is niet eerder aan het publiek getoond.

Recent contact van conservator Lodewijk Gerretsen met zijn collega van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum in Waalwijk, wierp een heel ander licht op de vondst. Het zou hier kunnen gaan om een ‘concealed shoe’ (verborgen schoen). Het verstoppen van schoenen is een eeuwenoud ritueel, bedoeld om vruchtbaarheid af te smeken of om boze geesten te weren.

Gedurende de krokusvakantie van 15 februari t/m 2 maart is het schoentje te bewonderen in de Grote Zaal van Kasteel Amerongen. Kinderen kunnen een leuke fotospeurtocht door het kasteel maken.

Openingstijden tijdens de krokusvakantie: dinsdag tot en met zondag van 12.00 - 17.00 uur

Voor meer informatie over Kasteel Amerongen en speciale rondleidingen kijk op www.kasteelamerongen.nl

advertentie
advertentie