Kijk op cultuur: Groen van Toen moet op foto

Cultuur

U hebt nog maar twee dagen om een topfoto te maken en die in te leveren bij het COMDA. Ik hou niet van onbekende afkortingen en zal deze dus nader verklaren. Comda staat voor Comité Open Monumentendag Amerongen. Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2012 organiseert dit comité een fotowedstrijd in het kader van het landelijk thema ‘Groen van Toen’.

Tentoonstelling t/m september in Amerongen

Het is de bedoeling dat u een mooie kiek maakt van historisch groen. Nog tot a.s. zaterdag kunt u de foto’s inleveren bij restaurant Buitenlust in Amerongen.

door Nicole van der Schaaf

Als vanouds schenkt Amerongen veel aandacht aan de open Monumentendag. Dit jaar maakt het Amerongse comité er meteen maar liefst drie dagen van: 7, 8 en 9 september is er van alles te doen en te bekijken in dit historisch dorp. Zie voor het complete programma én de voorwaarden voor de fotowedstrijd: www.openmonumentendagamerongen.nl

‘Groen van toen’ is binnen onze regio op veel plekken te bekijken. Op de diverse buitenplaatsen, landgoederen en ook in kleinere, particuliere tuinen is veel historisch groen te ontdekken. Soms zijn er zelfs nog patronen, zichtlijnen en natuurlijk oude, monumentale bomen van eeuwen her te ontdekken. Onlangs verscheen er over Huis Doorn de ‘Tuingids’, waarin Cornelis van de Bas melding maakt van allerlei wetenswaardigheden over de tuinen van deze buitenplaats.

De meeste buitenplaatsen zijn in de 19de eeuw langzaam maar zeker voorzien van een zogenaamd ‘landschapspark’. Deze uit Engeland overgewaaide ‘modetuin van toen’ vond men een waardige opvolger van de vaak in strenge, geometrische patronen aangelegde tuinen die dateerden uit de 17de en 18de eeuw.

Maar een tuin is een levend object dat je niet in een handomdraai even kunt wijzigen. Oude bomen en heesters overleefden de ‘verbouwing’ gelukkig en delen van de oude aanleg bleven soms ook intact binnen de nieuwe landschappelijke aanleg. Soms is echter wel een geoefend oog nodig om de oude elementen te herkennen.

Het ‘Groen van Toen’ is ooit ontworpen door de tuin- en landschapsarchitecten van weleer, al werden zij in hun tijd meestal aangeduid met ‘tuinbaas’. Toch moeten we niet onderkennen dat de tuinbazen van heden ook schitterende tuinen maken en betrokken zijn bij het behoud en beheer van het Groen van Toen. Bijvoorbeeld de firma Copijn, die zorg draagt voor veel hele oude bomen. En Piet Oudolf, die de mooiste tuinen van ons land ontwierp en dit ook deed in Londen, Chicago, Stockholm, New York en op diverse locaties in Duitsland.

Maak uw eigen Groen van Toen ervaring tot een mooie herinnering en lever die in bij het COMDA.

Reacties kunnen gestuurd worden naar het volgende emailadres: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ gisteren
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01