Heuvelrug Natuurlijk: Nestbijstand voor de vriendelijke bosuil

Cultuur

Vowassen uilen zie je zelden omdat ze veelal een nachtelijke of verborgen levenswijze hebben. De jonkies zijn zich nog nauwelijks van gevaar bewust. Bosuilen zijn bovendien erg honkvast, dus als je een broedplek bij huis hebt voelt een jong zich al gauw thuis. ,,Hij komt iedere dag even aan de achterdeur kijken’’, mailde de dochter van vrienden uit de Kaapse Bossen. Zij hadden een hoge nestkast geplaatst en na vier jaar was er succes. Bosuilen zijn nieuwsgierig en kennen hun relatief klein territorium al gauw van haver tot gort.

Voor het slapen gaan

Bosuilen hebben een vaste slaapplaats, vaak dicht bij een dikke stam of tak. Als je die rechtstreeks ongestoord waarneemt is het een genot. Op menig kinderboek prijkt een wijze uil, die een natuurverhaaltje voorleest, soms al uitgebeeld met een beetje slaperige ogen. Wie kent niet het begin van het kinderliedje: ,,De uil, die in de olmen zat bij het vallen van de nacht en achter gindse heuvel... enz.’’? Om zich tegen het felle daglicht te beschermen knijpen uilen hun ogen. Bovendien kunnen ze hun ogen niet draaien en wenden ze hun kop mee. Dat maakt ze extra grappig.

Beleef de Lente?

Eind vorige eeuw beleefden we een hausse in nestkastenhandel. Gelukkig is er nu een spaarzamer nestkastenbeheer bij de drie terreinbeherende natuurorganisaties op de Utrechtse Heuvelrug. Toen met Vogelbescherming voorop leek het bijna op een verslaving. Een gratis nestkastje bij een lidmaatschap. Kijk nog maar eens rond als je de winkel in Zeist binnenkomt. Met de hedendaagse technologische kansen wordt nu anders uitgepakt. In manshoge ‘Beleef de Lente’- billboards van Vogelbescherming lonken jonge bosuiltjes je aan om hun gedrag te volgen via de webcamera’s. Nestkastbijstand, die inhaakt op de i-phoneverslaving. Er zijn nestkastjes met ingebouwd cameraatje in de handel, zodat je vanuit de ligstoel het gedrag van jouw ‘eigen koolmeesjes’ dag en nacht kunt volgen. Maar ook zijn er professionele timmerbedrijven die de mooiste vogelkasten aanbieden ‘tegen scherpe prijzen’. Er is niets tegen een een valkennest boven een fruitboomgaard om de spreeuwen weg te houden of een gat in de nok van een graanschuur om de kerkuil de muizen kort te houden. Maar wat te denken van stadse ‘B&B-boerderijen’, die hun erf vol hebben geladen met tientallen nestkastjes van bedenkelijk allooi (‘heel decoratief voor uw tuin of terras’)?

Soms zijn de dubbele agenda’s niet eens meer verborgen en wordt speels en origineel op de beleving bij nestkasten ingespeeld. Vlakbij mijn huis, even na de echte flitspaal hangt op de voorgevel van een vooruitstekend huis een nepflitscamera in de vorm van een nestkastje met het opschrift: geflitst...? Laat ons uw bekeuring terugverdienen. De keuze van een flitscamera in de vorm van een nestkastje is misschien (?) ingegeven door het feit, dat automobilisten eerder zullen remmen voor vogels dan voor een op een dubieuze plek geplaatste flitspaal.

Tekst: Kees de Kroon

Foto: Mirte Beker

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ gisteren
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01