Kijk op Cultuur: Verdwenen bord van de notaris

3 mei 2012 om 00:00 Cultuur

Ooit was het echt ‘een beeld van een beeld’, maar nu oogt het als het bord van de aannemer die even bekend wil maken wie de komende verbouwing start. Het betreft een notariskantoor in de Doornse Dorpsstraat. Tien jaar geleden gaf notaris mr. H. de Cock aan kunstenaar Katri Schweitzer de opdracht een object te ontwerpen dat tevens een markering zou vormen voor zijn notariskantoor. Gezien de wensen van de notaris(sen) was de opdracht beslist geen sinecure.

Waar bleef het object van Katri Schweitzer

door Nicole van der Schaaf

,,Ze hadden mij gevraagd om een naambord dat gevoelsmatig aansloot bij het gebouw, dus dat niet zou detoneren’’, zegt Katri Schweitzer erover. ,,Ik maakte het tekstbord licht gebogen en plaatste het woord ‘notaris’ in neonlicht, dat ‘s avonds heel mooi zacht blauw straalde en de gouden vogels van onderaf verlichtte. Die vogels, op en boven het bord, waren een symbool voor de vrijheid, die ontstaat als er een goede afspraak is gemaakt. In de holte achter het tekstbord zat een klein tweepersoonsbankje, om nog even te kunnen napraten. Boven het bankje hing een ronde, bolle spiegel, waarin het huis werd gespiegeld, als een zegel op de afspraak.’’

Het ontwerp van Katri was een heel vriendelijk, open object, gemaakt uit materialen die een zachte uitstraling hebben, maar in feite keihard zijn. Net als de inhoud van de akten bij de notaris. Eens hoorde ik een musicoloog de term ‘vrouwelijk slot’ gebruiken voor het eind van een compositie. Ik heb nooit begrepen wat hij hiermee bedoelde, maar wellicht kun je van het bijna aaibare object van Katri Schweitzer wel zeggen dat het een min of meer ‘vrouwelijk’ beeld was. Met nadruk op ‘was’. Want wat is er nu in hemelsnaam gebeurd met dat object?

Rijdend door de Dorpsstraat zie je nu een houten ‘bouwbord’ met daarboven de restanten van de vogels van Katri. Volledig misplaatst tot groot verdriet van de kunstenaar. Maar ook voor de omgeving, die toch al niet rijk is aan mooie objecten die zichtbaar zijn in of vanuit de openbare ruimte, is het een verlies.

Andere tijden

Andere tijden vragen andere oplossingen; de toenmalige notarissen gingen met pensioen en de nieuwkomers wilden hun naam op een bord. Dat mag natuurlijk, maar daarom mag je nog niet ongevraagd een beeld ‘verbouwen’. Binnen de beeldende kunsten is dit een bekend probleem dat meestal in goed overleg tussen eigenaar en kunstenaar wordt opgelost. Landelijk botsten ook overheden nogal eens met kunstenaars wiens beeld na jaren verwijderd werd of kapot ging. Dat eindigde ook nogal eens voor de rechter. Het geestelijk eigendom van het ontwerp is en blijft altijd van de kunstenaar, ook al heeft die het beeld verkocht. (Ver)knoeien aan het kunstwerk van een ander mag nooit. Of dat nu een schilderij is, een beeld of - zoals in dit geval - een gebonden ontwerp binnen de toegepaste kunsten. De oplossing is simpel: notarissen neem contact op met de kunstenaar en overleg over een ander, creatief verantwoord bord. Website kunstenaar: www.schworks.nl

u Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie