Kijk op cultuur: Expo ‘Fotografen van de nacht’

12 april 2012 om 00:00 Cultuur

Het thema is ‘Nachtfotografie’ en leden van de Fotokring Heuvelrug vervulden de opdracht met hart, ziel en camera. Kunstenaars, en dus ook een aantal amateurfotografen, kunnen zichzelf onmogelijk moeilijke opgaven verstrekken. Schilders bijvoorbeeld, vinden het creëren van ‘landschappen bij maanlicht’ een geweldige uitdaging. Als een dergelijk werk dan naar tevredenheid tot stand komt voelt dat als een overwinning. Zo moet het fotografen ook vergaan bij het vastleggen van een beeld, dat oogt alsof ze bij nacht gemaakt te zijn.

Creatieve fotografie met hart en ziel

door Nicole van der Schaaf

Fotograferen is eigenlijk schilderen met licht. De lensopening en de duur van die opening bepalen het resultaat, zowel in kleur als in zwart/wit. Dankzij de digitale fotografie kan iedere foto tegenwoordig in meer of mindere mate bewerkt zijn op de computer. Maar ook de digitale beeldmanipulatie, in Photoshop bijvoorbeeld, vereist naast vakkennis van de programmatuur ook creatief inzicht in opbouw van de voorstelling, kleur en perspectief.

Op de tentoonstelling van de Fotokring Heuvelrug hangen enkele schitterende ‘nachtbeelden’ waarvan het onduidelijk is óf en hoe het oorspronkelijke beeld bewerkt is. Knap werk om in de duisterheid bepaalde elementen nét zo weinig licht te geven, dat er een soort feeërieke sfeer ontstaat die het totale beeld heel spannend maakt. Je ziet niet wat je ziet. De fotograaf laat soms een bijna mysterieuze plek zien waar geen mensen wonen en geen enkele vorm van leven te bespeuren valt. Het zou een complete ontgoocheling betekenen wanneer diezelfde locatie overdag, gehuld in vol zonlicht en voorzien van druk verkeer, in zwart/wit zou worden weergegeven. Wellicht zijn sommige stadsgezichten wel opgenomen op de nachtelijke Heuvelrug; herkenbaar zijn ze echter niet.

Nachtfotografie is deze keer het thema van de tweejaarlijkse fotowedstrijd om de Peter Ros Trofee. Op de expositie hangen de foto’s van de eerste 10 geplaatsten van de wedstrijd evenals van elke deelnemer aan die wedstrijd één foto. Als je het over een wedstrijd hebt, moet je natuurlijk ook melding maken van de winnaar. De winnende foto betrof een beeld van een paar mensen onder een oude brug in het centrum van Utrecht en de fotograaf is Wim Engelaer. Vorig jaar december besteedde deze krant al uitvoerig aandacht aan de prijs.

Ergens een waarde oordeel aan verbinden is en blijft moeilijk; ik zou zonder meer vier top-foto’s op deze tentoonstelling kunnen aanwijzen die voor een prijs in aanmerking zouden komen. Maar ja, er is maar één hoofdprijs. ‘Mag de beste winnen’ luidt het gezegde, maar voor mij winnen veel meer leden van de fotoclub die deze moeilijke uitdaging aangingen. Een aanrader om deze expositie te gaan bezoeken! Het is troostrijk dat deze tentoonstelling nu in het zo gehavende Maarn te zien is. Wat meer informatie over de fotografen en een betere wijze van exposeren - wellicht op losse schotten wat meer centraal - is de kwaliteit van de werken zeker waard!

Reacties: artprom@wxs.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie