Kijk op cultuur: Schilder uit Leersum exposeert

Cultuur

Dit is geen quiz, maar, kunstschilders op de Heuvelrug, weet u waar het woord ‘schilder’ vandaan komt? Het juiste antwoord weet waarschijnlijk niemand. Maar, dit is wel een leuk verhaal: in de middeleeuwen gingen verschillende groeperingen ridders elkaar met regelmaat te lijf. Ze droegen een harnas en ook het gezicht werd natuurlijk afgedekt met een vizier. Als ‘los’ beschermingsobject droeg men meestal een metalen schild.

Het nadeel van deze wapenrusting was dat je niet kon zien wie je neerstak. Immers die schilden en hoofden achter het vizier zagen er allemaal hetzelfde uit. Daar had men het volgende op gevonden: op het schild werd een beschildering aangebracht, bijvoorbeeld de kleuren of het wapen van de kasteelheer voor wie men ten strijde trok. Degene die de schilderingen uitvoerde noemde men de ‘schilder’, een toepasselijke naam die eeuwen later nog steeds in gebruik is voor iemand die ergens kleur op aanbrengt.

door Nicole van der Schaaf

Binnenkort kunnen we genieten van werk van de schilder Hilda Kop uit Leersum, die een bescheiden selectie exposeert bij MeanderKunst in Amersfoort. Enkele bloemstukken, een stilleven en de ‘Kimonoserie’ zullen in Amersfoort te zien zijn. Op de kimonoschilderijen is de basisvorm van een uitgespreide kimonodrager voor een steeds wisselende voorstelling, die in de buurt komt van de voorstellingen op onder andere de houtsneden van de oude Japanse meesters. Die grootheden van de Japanse kunst bestudeerden de kunst van Chinese meesters en namen bepaalde motieven en kleurgebruik soms over. Japanse kunst kun je daarom moeilijk los zien van de Chinese en de ‘Kimono’s’ van Hilda Kop zijn geïnspireerd op zowel de Japanse als de Chinese werkwijze. Kleine formaten, mooi kleur- en materiaalgebruik alsook het seriematige staan bij Hilda Kop voor haar jarenlange ‘vakvrouwschap’ binnen de schilderkunst.

Met ieder nieuw werkstuk gaat Hilda Kop de uitdaging aan met het materiaal: ,,Ik vind het ook inspirerend om op gebruikte ondergronden te werken”, zegt ze zelf. ,,Ik prepareer gebruikte ondergronden door er geheel of gedeeltelijk met de witkwast over te gaan of ze met krantenpapier te beplakken.”

De Leersumse schilder exposeert in het goede gezelschap van de Belgische kunstenaar Toon van Camp. Bescheiden als hij is, noemt hij zichzelf ‘Manueel boekbinder en vergulder’, maar dankzij zijn grote creativiteit en zijn honger naar kennis over zijn vak, ontwikkelde hij zich tot de meesterklasse in Europese boekbindkunst. Zijn boekbanden worden worldwide geëxposeerd en bevinden zich in tal van particuliere en museale collecties in heel Europa. Voor de liefhebbers: Toon van Camp geeft ook workshops in zijn vak; zie de website en zijn blog: www.booksinprogress.blogspot.com

Vanaf 12 februari te zien (en te koop) bij MeanderKunst, Meander Medisch Centrum, locatie Elisabeth, Ringweg Randenbroek 110, Amersfoort. Zie: www.boekbinderij-vancamp.be - www.hildakop.nl

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 23 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01