Kijk op Cultuur: Maarn is geheel van slag

26 januari 2012 om 00:00 Cultuur

Ons gemeentebestuur is onovertroffen. Niet alleen op het gebied van communicatie of het niet beantwoorden van brieven, maar ook in het onnodig uitvergroten van probleempjes.

Torenuurwerk gemeentehuis vraagt aandacht

Neem de klok van het voormalige gemeentehuis van Maarn. Dat gemeentehuis, een rijksmonument uit 1925, is voorzien van een fraai uurwerk in de toren. Heel handig als je even wilt weten hoe laat het is. Maar, helaas zijn de inwoners van Maarn al geruime tijd niet meer zo bij de tijd.

door Nicole van der Schaaf

De klok staat namelijk al vanaf december stil, ofwel de klok is stilgezet. De oude klok moest al een tijdje dagelijks gecorrigeerd worden. Dat deden de ambtenaren die nog aanwezig waren in het gebouw. Maar, de werkplek van die ambtenaren werd verplaatst naar Leersum en aldus deed de laatste ambtenaar niet alleen het licht uit. Hij of zij trok ook de stekker uit het stopcontact van de klok. In Maarn was en is men nogal ontstemd over de gang van zaken en dus komen de verantwoordelijke wethouder en de wijkregisseur praten met de hoeders van het cultureel erfgoed van Maarn en Maarsbergen: de Cultuur Historische Commissie. Het is prijzenswaardig dat dit gezelschap zich altijd weer, jaar in jaar uit, belangeloos inzet voor het behoud en beheer van ons erfgoed. Als deze Commissie er niet geweest was, was een van de mooiste parels van het Maarnse erfgoed, het Tuindorp Maarn, niet behouden gebleven.

Om torenuurwerken tegen verdwijning en stilstand te beschermen is in 1980 zelfs de ‘Stichting tot Behoud van Torenuurwerken’ opgericht. Leden van deze stichting weten alles van de uurwerkmaterie en zullen zeker een passend advies willen uitbrengen om de Maarnse klok gaande te houden.

Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de klok in Maarn zal verdwijnen; er moet alleen een slimme truc toegepast worden om de klok sneller te laten lopen. Dat handigheidje is er en het is zelfs bekend bij oud-gemeenteambtenaren van Maarn. Toepassen dus; daar is echt geen tussenkomst van een wethouder bij nodig. Iedere brave burger in deze gemeente gaat er zonder meer van uit dat een wethouder dringender zaken omhanden heeft dan de klok gelijkzetten!

De oudst bekende exemplaren van torenuurwerken dateren uit de 13de eeuw. Dergelijke uurwerken hadden geen wijzerplaat, maar gaven een bepaald signaal op vaste tijden. Pas in de 15de eeuw werd het uurwerk voorzien van een wijzerplaat waarop je kon zien hoe laat het was. Het leven was minder jachtig toen en niet zo nauwkeurig aan tijd gebonden. Desondanks was een lopend uurwerk toentertijd wél belangrijk bij het aangeven van en start- en sluitingstijden van bijvoorbeeld markten of voor de tijden van het openen of sluiten van de stadspoorten. Het mooiste oude torenuurwerk is in het bezit van het Rijksmuseum Amsterdam. De enorme stellage, gedateerd omstreeks 1585, meet 238 x 217 x 220 cm en het is afkomstig uit de Nicolaaskerk in Utrecht. Het uurwerk is ook online te zien: www.rijksmuseum.nl, objectnr. NG-731

Reacties: artprom@ws.nl

advertentie
advertentie