Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Kijk op Cultuur: Meer kansen levert meer talent

7 juli 2011 om 00:00 Cultuur

Jaarlijks moet ik met een ander jurylid de Gretha en Adri Pieck Prijs bepalen en uitreiken. Het was aardig van de dames Pieck om hun nalatenschap beschikbaar te stellen voor een talentvolle academieverlater. Ieder jaar valt de keuze op een andere academie. De enige beperking die de dames, beiden kunstenaar, ooit in hun testament opnamen was dat de prijs moest vallen binnen de sectie ‘autonome kunsten’, de vrije kunstrichtingen dus.

200 miljoen bezuinigen op cultuur

door Nicole van der Schaaf

Ik doe het nu al jaren, maar als het moment weer daar is, kan ik er nog steeds van wakker liggen. Want ja, het gaat tenslotte om een fatsoenlijk bedrag dat je maar aan één afstuderende kunt geven. Dat vind ik persoonlijk dan weer zo sneu voor andere talenten die ik ook veelbelovend vind. Deze week is het weer zover en de academie waar de prijs gaat vallen is Artez, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.

Aankomende kunstenaars hebben het niet makkelijk in deze tijd, zeker niet met de aangekondigde bezuinigingen van regeringswege. Van de 900 beschikbare miljoenen voor cultuur wil Halbe Zijlstra, staatssecretaris én aanstormend talent in wegcijferen, (cultuur, VVD) er 200 miljoen bezuinigen. De kunstwereld staat op z’n kop en bedenkt veel nieuwe kernwoorden ter verdediging. Tóch blijven al onze kunstopleidingen ongemoeid en blijven de HBO’s voor de kunsten jaarlijks ruim 2.500 kersverse starters in creatieve beroepen afleveren. Dat zijn natuurlijk niet alleen beeldende kunstenaars; het zijn ook musici, theatermakers, designbedenkers en ga zo maar door. Het is in dit kleine land vrijwel onmogelijk voor het ‘leger’ creatievelingen dat wij herbergen een goed belegde boterham te toveren.

Strengere selectie?

Er zijn beleidsmakers die graag een veel strengere selectie zouden zien bij de poort van de academie. Minder aankomende kunstenaars maakt de spoeling ruimer. Het bezwaar hiervan volgens mij is echter, dat je daarmee het risico loopt dat je echte talenten de kans tot ontplooiing ontneemt. De ervaring leerde immers dat de markt zelf werkt als een filter: van alle lichtingen opkomende kunstenaars in ons land blijven er nog geen vijf per jaar over die het op eigen kracht en talent daadwerkelijk redden in kunstenland. Kortom, het overaanbod verdwijnt vanzelf in allerlei nevenberoepen of kiest uiteindelijk voor een andere opleiding. In de Europese Unie staan wij nummer vijf op de ranglijst van aantal inwoners met creatieve beroepen. Niet echt veel dus, maar per jaar is de aanwas wel drie maal zo groot als twintig jaar geleden. Niet een strengere selectie bij de poort maar wel een betere per academie zou de aanwas kunnen beperken. Academies zouden zich ook meer kunnen specialiseren in bepaalde disciplines. Dan kun je als toekomstig kunststudent direct kiezen voor de beste vakopleiding binnen je keuze. De vrijblijvendheid binnen de ‘algemene’ kunstopleidingen leidt nu eenmaal niet op tot toptalent binnen bijvoorbeeld de nieuwe mediakunsten. Wellicht een idee voor meneer Zijlstra?

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie