Kijk op cultuur: Kunstfestival op de Heuvelrug

5 mei 2011 om 00:00 Cultuur

Het mooiste kunstgebeuren ter wereld is de Biënnale van Venetië. Die hele stad staat dan in het teken van de beeldende kunst. Op tig locaties, waaronder alle musea, villa’s, buitenhuizen en mooie oude Venetiaanse patriciërshuizen, zijn tentoonstellingen ingericht van kunstenaars over de hele wereld. Je vaart met de ‘Vaporetto’ van locatie naar locatie, bekijkt de tentoonstelling, valt neer op een terrasje of puft langduriger uit op het centraal gelegen San Marcoplein. Heerlijk.

Kunst en cultuur en ‘vogelkunst’ in Amerongen

door Nicole van der Schaaf

Die Biënnale zou worldwide natuurlijk nooit zoveel bezoekers trekken als daar niet de topkunst van de wereld hing. Dat kost miljoenen en die hebben wij voor een kunstfestival op de Heuvelrug natuurlijk niet voorhanden. En schrik niet, als de bouw van dat prestigieuze gemeentehuis toch doorgang vindt is er werkelijk nergens meer geld voor; zeker niet voor kunst! Tekenen dus die petitie tégen de bouw!

Geen topkunst dus tijdens het jongste kunstfestival ‘Kunst: overal op de Heuvelrug’, een evenement dat gehouden wordt van 13 mei tot 5 juni tussen Driebergen en Amerongen. Op de 13de mei wordt de start van het festival gemarkeerd met de opening van een thematentoonstelling over vogels in Buitenlust in Amerongen.

Op de site van het festival zijn alle deelnemers te vinden. Helaas maar waar mis ik de grote ‘vogeltalenten’ in de kunst waarvan er zelfs enkele op de Heuvelrug woonachtig zijn. Ik denk daarbij in eerste instantie bijvoorbeeld aan Michiel Stolp, die bijna in staat is ín het vogellichaam plaats te nemen om zo de vogel op het doek te brengen. Waarom doet hij niet mee en waar zijn alle andere figuratieve en abstracte vogelverbeelders op de Heuvelrug? De meest verrassende bijdrage is wellicht het ‘Gouden Ei’ van Katri en Roeland Schweitzer.

Maar, ondanks het ontbreken van overtuigend talent binnen de beeldende kunsten zijn er genoeg spannende, originele presentaties te verwachten op het festival. Om enkele voorbeelden te noemen: de opvoering van twee opera’s (op 15 mei), een voor peuters en kleuters en een voor alle leeftijden. Uniek is de locatie voor de beide opera’s: het Von Gimborn Arboretum in Doorn.

De dag tevoren, op de 14de, wordt de centrale tentoonstelling rondom het festival feestelijk geopend op het Landgoed Zonheuvel in Doorn waar zowel binnen als buiten een aantal kunstenaars hun beste kunnen binnen de diverse technieken laten zien. Tijdens het festival komen vrijwel alle disciplines binnen de kunsten aan bod: muziek, literatuur, beeldende kunst, theater en fotografie.

(Amateur) schrijvers krijgen vrij baan tijdens de ‘Schrijversproeftuin’ op 28 mei wanneer inspiratie en informatie hand in hand gaan in het gelijknamige huis van voormalig schrijver Maarten Maartens in Doorn. Op 5 juni wordt het festival afgesloten met hét ‘Vogelconcert’ en een circustheater in Amerongen. Kijk, luister en geniet tijdens ruim drie weken kunst en cultuur op de Heuvelrug. Zie voor alle programma’s www.overalopdeheuvelrug.nl

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie