Kijk op Cultuur: Hedendaagse architectuur

28 april 2011 om 00:00 Cultuur

Voor mij was deze week de Week van de Architectuur. Al struikelend over de aankondigingen van de grote kunst(?) festivals die de Heuvelrug aandoen, stuitte ik op de verschijning van het nieuwe jaarboek ‘Architectuur in Nederland 2010/11’. Dat maakt blij; zoveel schoonheid, inventiviteit en innovatie ontsproten aan de inspiratie van Nederlandse architecten, die, net als wij allemaal, op alle fronten moesten inleveren.

Te veel geneuzel over vergunningen

door Nicole van der Schaaf

Sinds de crisis in 2008 in alle hevigheid over ons heen kwam, halveerde het aantal werknemers/-gevers in de architectuur. Maar zie, kommer en kwel maakt vindingrijk en de architecten die zich dat konden veroorloven gaven gewoon zichzelf een opdracht. Een fraai voorbeeld hiervan, althans het dichts bij huis, staat in het Utrechtse Museumkwartier. Martijn Boer en Jan Bakers bouwden er een prachtig pand dat nu al de bijnaam ‘Het Zwarte Huis’ draagt. Het pand bevat een eigen werkplaats voor de beide architecten alsook enkele appartementen en een kleine parkeergarage. Slim bedacht: de architecten hebben een ruim atelier en door de verkoop van de appartementen verdienden ze ook nog wat aan de bouw. Maar de belangrijkste winst is wellicht het strakke, donkere pand dat zich naadloos voegt in het oude stadsdeel van Utrecht. Een aanwinst!

Binnen onze gemeente was in de afgelopen jaren op het gebied van architectuur weinig opzienbarendst te bewonderen. De gemeente windt zich doorgaans nogal hevig op over pietluttige zaken rondom bouwvergunningen. Het inmiddels beruchte pand in Leersum is een van de meest schrijnende voorbeelden en dan was er ook nog een carport in Maarn die voor de nodige opschudding zorgde. Uiteindelijk moest de rechter de gemeente tot de orde roepen, maar het blijft wél zonde van alle geld, energie en ambtelijke tijd die verloren ging met het geneuzel. Geachte gemeente, die tijd kon beter besteed worden aan het ontwikkelen van ideeën die iets waardevols toevoegen aan de samengevoegde dorpen.

Aan hedendaagse architectuur hebben we nu een mooi Cultuurhuis in Doorn (de titel ‘Pleiade’ is nog steeds niet ingeburgerd), een ‘Binder’ in Leersum en mooie woningbouwprojecten in Driebergen en Amerongen. Mijn favoriet is zonder twijfel het in 2009 tot stand gekomen ‘Boshotel’ in Overberg. In feite is het een kolos van een gebouw, groot en massief, ontworpen door Buro 11 dizign. Maar door de half verdiepte ligging en het consequente ontwerp wordt het exterieur gedomineerd door slechts één half gebogen lijn die de beweging in het landschap volgt.

In mijn ‘Week van de Architectuur’ ontving ik ook een buitengewoon fraai uitgevoerd boekwerk over het werk van een van onze belangrijkste architecten, Wim Quist. In ‘Wim Quist, de magie van de ratio’ is een groot deel van Quist’ ontwerpen beschreven en afgebeeld en bij het doorbladeren van dit lijvige boekwerk kwam ik plotseling op het idee, dat een creatie van Quist binnen de grenzen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een enorme opsteker zou zijn voor de hele regio!

Reacties: artprom@wxs.nl.

advertentie
advertentie