Kijk op Cultuur: Cultuurlandschap geasfalteerd

3 maart 2011 om 00:00 Cultuur

Extra rijstroken en een spitsstrook tussen Utrecht/Lunetten en Veenendaal, dát gaat het worden. Maar voorlopig ziet het eruit als een oorlogssgebied waar alleen bomen tot de slachtoffers behoren. Binnen onze gemeente zijn tal van ‘achtertuinen-beschermclubjes’ actief, die vreemd genoeg deze totale kaalslag niet wisten te voorkomen. Volgens een van die clubs was dit niet mogelijk omdat het een zogenaamd ‘spoedtraject’ was waarbij er slechts een beperkte mogelijkheid tot bezwaar was. Ja, zo kun je ook met de te verwachten bezwaren omgaan.

Achtbaans snelweg ten koste van landschap

door Nicole van der Schaaf

Het voordeel is, dat er diverse oversteekplaatsen voor wilde inheemse fauna komen, zowel onderlangs als bovenover de snelweg. Ook aan schermen is gedacht opdat wij ontspannen achter een 4 tot 5 meter hoge constructie met een flesje prik en een broodje heerlijk kunnen recreëren. En voor de zeurders onder u: oordopjes zijn in alle dorpen binnenkort in de aanbieding.

Iedere particulier die in zijn eigen achtertuin een boom wil kappen die gevaar oplevert of al bijna dood is, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente. En het is maar de vraag of die verleent gaat worden. Meestal komt er een duur adviesbureau aan te pas om de beslissing te staven. Wij maakten het zelf mee: de medewerker van zo’n bureau kijkt ernstig, maakt foto’s en vraagt - zelfs als de boom echt bijna helemaal dood is - waarom je wilt kappen. Hij bekijkt de situatie nog eens en scant met de ware kennersblik de omgeving en de buren van de boom en gelukkig: hij vertrekt weer zonder een verlossend ja of nee.

Maar hoe ging dat nu met al die afgehakte stammen die nu op ordelijke stapels in de berm langs de A12 liggen. Had de gemeente nog een geheime bonuskaart waarop een tegoed stond van duizenden bomen die gekapt mochten worden? Wellicht van al die particuliere kapaanvragen die niet verleend werden?

De aanpassingen voor flora en fauna rondom dit stuk van de A12 vallen onder de vlag van de Ecologische Hoofdstructuur en stonden reeds geruime tijd op het programma. Dat is mooi, maar vergis u niet; er komt een strook bij ter breedte van een complete snelweg en denk dan ter hoogte van Driebergen maar aan acht i.p.v. vier rijstroken. Dat wordt een complete landingsbaan; daarbij lijken de aanpassingen voor de natuur een (mieren)zoethoudertje.

Oude bomen gekapt zonder pardon

Onze gemeente is rijk aan groen en al dat groen is onderdeel van een eeuwenoud cultuurlandschap dat op zichzelf van grote waarde is. Het inmiddels overbekende gezegde ‘....alles wat van waarde is, is weerloos’ blijkt zelfs in de wegenbouw waar, zonder pardon en vrijwel zonder enige voorlichting aan de bewoners van de dorpen: zoveel natuur moet sneuvelen voor asfalt. De minister die een boompje plantte bij het van start gaan van de wegverbreding of een raadslid dat elders een ‘nieuw’ bos belooft....... Het doet niets af aan de aantasting van ons cultuurlandschap. Ik hoop dat u gisteren gestemd hebt op de juiste partij!

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie