Kijk op Cultuur: Hou de decembermaand matig

Cultuur

Sinterklaas is weer naar zijn kasteel in Spanje, de spaarrekening is zwaar geplunderd en het snoepgoed ligt nog zwaar op de maag. Eigenlijk heb ik het niet zo op die decembermaand, de maand waar blijkbaar overal té voor staat. Te veel eten, te veel geld uitgeven, te veel zoetigheid, te weinig duurzame cadeaus en veel te lastige (klein)kinderen. En dan hebben we het nog niet eens over al die rommel, al dat afval van surprises en verpakkingen van al die prullaria die u eigenlijk helemaal niet wilde hebben. De middenstand weet niet van ophouden, maar kunnen we eens nadenken over een andere invulling?

Alternatieve cadeautjes voor de feestdagen

door Nicole van der Schaaf

En dan te bedenken dat Kerstmis nog moet komen en dat betekent voor velen weer naar de winkel, weer inkopen doen en weer karren vol eten inslaan. Ik weiger dus en besluit hierbij dat iedereen kan komen eten met kerst: stamppot zuurkool met ananas en de tweede dag stamppot boerenkool met vegetarische, pittig gekruide blokjes. Geen vlees natuurlijk, dat kan écht niet meer. Zeker niet nu een voormalig medewerkster van de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) afgelopen maandag voor de rechter stond. Begin 2008 bracht deze ambtenaar een intern rapport naar buiten waarin stond dat er heel veel mis ging tijdens de veetransporten, o.a. omdat het toezicht van de VWA zo gebrekkig was. De genoemde feiten in het rapport zijn werkelijk te walgelijk voor woorden, maar de ‘klokkenluidster’ krijgt voor het luiden van de noodklok voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van ons stukje vlees, wellicht een jaar gevangenisstraf in plaats van een prijs!

Kerstmis is en blijft een feest dat een ieder op zijn eigen manier invult. Gelovigen gaan naar de kerk, maar ook ongelovigen kunnen intens genieten van de sfeer en het samenzijn tijdens een mooie nachtmis. In Limburg lopen wij zelfs de ‘Kribkeswandeling’, want voorstellingen van de Kerststal zitten nu eenmaal vast verankerd in de Limburgse cultuur. De Heuvelrug is geen katholieke streek, maar het zou zeker niet misstaan hier een dergelijk voorbeeld te volgen.

Naar alternatieve kerstcadeaus hoeft u op de Heuvelrug niet te zoeken; er is, zelfs voor diegene die niets te wensen heeft, toch wel iets aardigs te bedenken. Geef bijvoorbeeld de ‘Doorn Kalender’ cadeau. U steunt daarmee het inmiddels 112 jaar oude muziekgezelschap ‘De Harmonie’. Of koop een origineel geschenk dat gemaakt is door een kunstenaar, bijvoorbeeld bij het Kunstgilde in Leersum. U kunt natuurlijk ook uit naam van de ontvanger een bedrag storten op rekening van de St. Kinderhulp Rusland Heuvelrug (rek. nr. 15.59.54.520) en daarmee een vakantie in Amerongen realiseren voor een groep kinderen met kanker uit Wit-Rusland. Even zoeken levert nog méér nuttige fondsen op die vanaf de Heuvelrug hulp bieden aan kinderen in nood. Zo startte de familie Saltet uit Doorn een actie voor een weeshuis in Nepal.

Zie: www.weeshuisinnepal.nl

U hebt nog twee weken om uw kerstgedachten vorm te geven. Veel succes!

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 4 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 22 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01