Kijk op Cultuur: Schetsboek met tekeningen

Cultuur

Oude zolders zijn altijd inspirerend, vooral als er veel gesloten dozen staan. Daar kan namelijk van alles inzitten……. Vorige week werd op een Doornse zolder een groezelig schetsboek gevonden. Het beduimelde boekwerk lag al bijna bij het oud papier toen de vinder zich bedacht en het boek maar eens opende. Verrassing: een boek vol schitterende tekeningen en helemaal voorin de naam van de eigenaar/tekenaar van het schetsboek: Adri Pieck. De gelukkige vinder kwam langs met zijn ontdekking en ja hoor, het kon niet anders dan bevestigd worden: alle tekeningen zijn duidelijk van de hand van Adri Pieck.

Adri Pieck tekende de Heuvelrug

door Nicole van der Schaaf

Nu zal een aantal van u zich afvragen wie ook alweer Adri Pieck was. Kunststudenten weten het in ieder geval aangezien er jaarlijks een ‘Gretha en Adri Pieckprijs’ beschikbaar wordt gesteld voor een van de beste aankomende kunstenaars. Die prijs kan uitgereikt worden dankzij het idealisme van Adri Pieck die haar nalatenschap ter beschikking stelde voor jonge, talentvolle kunstenaars.

Adri Pieck (1894-1982) woonde helemaal aan de andere kant van de Heuvelrug, in Maartensdijk, maar haar werk kom je door het hele land (en daarbuiten)tegen, veelal in particuliere collecties. Mooie, een beetje ‘stoer’ geschilderde landschappen, intieme portretten en ontroerende dierentaferelen zijn het, waarin vrijwel altijd die typische Adri Pieck kleuren gebruikt zijn, resedagroen en een lila-achtige tint in de lucht.

Gretha en Adri Pieck, twee dochters uit een onderwijzersgezin, kozen beide voor een leven in de kunst. Helaas overleed Gretha al in 1920 aan de Spaanse griep, maar Adri, die al op haar 15de jaar haar werk exposeerde, bezocht de Rijksacademie in Amsterdam. Zij bekwaamde zich vooral in de teken- en schilderkunst en ontwikkelde in haar lange, productieve leven een geheel eigen manier van werken. Trouwen deed ze niet en na het overlijden van haar zuster Gretha en haar ouders waren het haar talrijke dieren die haar gezelschap hielden tijdens het werk.

Door de bocht woonden zij samen met een slordige 20 zwerfkatten en enkele honden. Een komische anekdote is het verhaal van de Amersfoortse kunsthandelaar Veenendaal, die lange tijd bij Adri Pieck op bezoek kwam en zich inzette voor de verkoop van haar werk. Tijdens een van die bezoekjes kreeg hij een kopje thee met zelfgebakken cake aangeboden, die tot zijn verrassing rijk gevuld was met kattenharen. Gelukkig noteerde Adri Pieck de naam van de door haar geportretteerde dieren meestal op het werk zodat we nu met enige vertedering kunnen kijken naar ‘Prins’, ‘Vondeling uit Vlaanderen’, ‘Bob’, ‘Pietje’, ‘Ros en Wardje’ en ‘Rex’ en ‘Jopie’.

Adri Pieck was een overtuigd vegetariër, leefde heel sober en stelde haar grafiek ter beschikking ten behoeve van goede doelen voor dieren: de anti-vivisectie, de anti-trekhondenbond en de dierenbescherming.

In het ‘Doornse Schetsboek’ staan voornamelijk ‘Heuvelrug landschappen’. Volgende maand zal een selectie van de tekeningen te zien zijn in Amersfoort.

u Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 12 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30