Kijk op Cultuur: Lekker eten van de Heuvelrug

28 oktober 2010 om 00:00 Cultuur

‘Eten van de Heuvelrug’ ziet eruit als een kostbaar kleinood; het was dan ook geen verrassing toen ik constateerde dat de vorm en het drukwerk verzorgd is door Vandenberg uit Maarn!

Boekje over eetcultuur in onze streek

Voor de inhoud tekende Annette Werkhoven met ondersteuning van tekstadviseur Corina Blommendaal en eindredacteur Margot Lantinga. Een hele zware crew voor een toch bescheiden publicatie met weliswaar een historisch degelijke inhoud.

door Nicole van der Schaaf

Over eten is heel wat afgeschreven, maar over het eten van en op onze Heuvelrug is vrij weinig te vinden. Een aanwinst dus; dat schrijft ook Frits Naafs in zijn voorwoord waarin hij tevens melding maakt van het feit dat hij ‘zelf kan gaan kokkerellen en ervaren hoe de producten van de Utrechtse Heuvelrug smaken’. Dat komt wel goed dus, maar je moet er niet aan denken, dat wij net als jagers en verzamelaars in het eerste hoofdstuk, moeten leven van wat we onderweg tegenkomen: bessen, een beetje honing, paddenstoelen, noten en af en toe een of ander gevangen dier.

Met de komst van de Romeinen wordt het al beter; zij brengen allerlei exotische vruchten mee: olijven, dadels, pruimen, amandelen en ook de kers werd geïntroduceerd. Leuk om te weten dat dankzij die Romeinen het Kromme Rijngebied zo’n belangrijke kersenstreek is geworden. Oude schoolplaatachtige illustraties, prenten en foto’s worden in het boekje afgewisseld met hedendaagse, schitterende foto’s van de hand van Vera Vandervesse.

In de Middeleeuwen bestond de bevolking in onze streek grotendeels uit boeren; hun ideeën over eten, gezond of ongezond, kende bizarre trekjes. Wie daar het fijne over wil weten moet zeker het boekje lezen. Fruit , groenten en rundvlees waren ongezond volgens de Middeleeuwse mens, evenals vis ‘….dat glibbert door een mensenlyf’. Het leukste vond ik zelf de melding dat men dacht dat de magen van de boeren verschilden van de magen van de rijken!

Vrijwel alle onderwerpen die direct of zijdelings te maken hebben met voedsel of genotmiddelen komen aan de orde in het boek. Ook de teelt van tabak in de omgeving van Amerongen én het economisch belang van die cultuur voor de boeren elders op de Heuvelrug. Zij verkochten namelijk de mest van hun dieren aan de tabakstelers die daar grote behoefte aan hadden. Jacht- en visrechten komen ook uitvoerig aan bod evenals het bedrijf rond de eendenkooi. De Heuvelrug kende (en kent) ook diverse grote moestuinen waar groenten en fruit gekweekt werd. En dan is er natuurlijk het probleem van het bewaren van het voedsel, bijvoorbeeld voor de winter. Inmaken, ijskelders, drogen, roken of pekelen, het wordt allemaal besproken in ‘Eten van de Heuvelrug’.

Achterin staat een speciale bijlage met recepten, lekker en eenvoudig te bereiden. Enige minpuntje van het boek is het nawoord van Annelou Evelein. Is dit een ‘advertorial’ voor de 100% Buitendag? Jammer, zo’n vreemde toevoeging aan dit mooie boekje. ‘Eten van de Heuvelrug’ is in alle boekhandels en bibliotheken op de Heuvelrug te koop voor 14,75

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie