Berger werkt op dit moment aan haar volgende boek en geeft regelmatig lezingen.
Berger werkt op dit moment aan haar volgende boek en geeft regelmatig lezingen. Corina Blommendaal

'Rode draad in dit verhaal is mijn vader'

10 augustus 2018 om 15:38 lokaal

DOORN De tweede wereldoorlog heeft diepe littekens achtergelaten bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Ook de mensen die destijds in Nederlands-Indië waren, hebben enorm veel meegemaakt. De heftige gebeurtenissen werken vaak door in het nageslacht, door de onverwerkte trauma's van (groot) ouders. Daarom is het zo belangrijk dat de verhalen die er zijn gedeeld worden, zodat er meer inzicht en begrip ontstaat. Aan het woord is de Doornse Simone Berger. Zij geeft op maandag 13 augustus om 15.15 uur een lezing bij De Basis in Doorn.

Corina Blommendaal

Toen Berger vijftig jaar werd, had ze een groot feest kunnen geven. Maar zij wilde iets anders doen. Omdat haar vader opgroeide in Nederlands-Indië en de oorlog meemaakte, wist ze dat er veel nooit verteld was terwijl er veel gebeurd was. Ze besloot een boek te schrijven 'Istori Kita', wat 'Jouw familieverhaal' betekent. Een boek dat in 2016 verscheen, waarin ruimte is om een tijdslijn in te vullen, herinneringen op te halen en veel dingen worden gedeeld over de cultuur.

,,Als mensen dit boek lezen, is het net alsof er luikjes in hun hoofd opengaan die daarvoor nog gesloten waren. Er komen herinneringen naar boven. Ook positieve herinneringen", benadrukt Berger. Toen haar boek af was, organiseerde ze een theaterprogramma in De Flint in Amersfoort om het boek te presenteren.

VERHALEN DELEN Tijdens deze boekpresentatie kon ze laten zien hoe het boek tot stand gekomen is. ,,De rode draad in dit verhaal is mijn vader. Ik groeide op met een Indische familiegeschiedenis", vertelt Berger. ,,Mijn grote wens was, om te laten zien wat deze familiegeschiedenis inhoudt. Ik heb lang nagedacht over de manier waarop ik dit kon doen. Tijdens de Boekenweek in 2013 in het kader van Adriaan van Dis, ontstond het moment waarop ik besloot dat ik hier iets mee wilde doen. Ik voelde zoveel herkenning in de verhalen die hij vertelde vanuit zijn Nederlands-Indische achtergrond. Bovendien realiseerde ik me dat er straks een tijd komt dat niemand deze verhalen nog kan vertellen uit eerste hand en hoe belangrijk het is dat ze worden vastgelegd."

VOORBEREIDINGEN Berger besloot een boek te gaan maken en was een jaar bezig met het voorbereiden hiervan. Ze bouwde een netwerk op met onder andere met het Indisch herinneringscentrum, dat een grote rol speelt in het levend houden van herinneringen uit die tijd. ,,De mensen aan wie ik mijn idee over het boek vertelde vonden het geweldig, omdat er nog niet zoiets bestond voor deze doelgroep", vertelt Berger. ,,Het is niet alleen een boek om herinneringen terug te halen, maar ook om ze vast te leggen. Dat voelde vanaf toen echt als mijn missie." Berger werkt op dit moment aan haar volgende boek en geeft regelmatig lezingen.

VERHALEN VAN OUDERS Als je tussen de dertig en vijftig jaar bent, ben je vaak erg druk en heb je geen tijd rust om naar de verhalen van je ouders te luisteren. ,,En op het moment dat je er echt voor gaat zitten en zegt 'Nou, vertel eens, hoe zat het eigenlijk allemaal?' werkt dat ook niet. Je wilt eigenlijk een dialoog starten maar weet niet hoe. Mijn boek kan daar een handvat voor bieden, omdat er veel onderwerpen instaan waardoor je dingen beter begrijpt. Waarom je ouders een trauma hebben of bepaalde grapjes maakten die je nooit snapte. Ik hoop met mijn boek en lezingen meer verhalen en herinneringen vast te leggen. Een platform te bieden waarop mensen met elkaar kunnen delen, herkenning en erkenning vinden."

Aanmelden (doorn@bibliotheekzout.nl) voor de lezing is verplicht in verband met het beperkt aantal plaatsen.

advertentie
advertentie