Afbeelding
Monique José Timmermans

Anderstein trots op GEO-certificering

7 augustus 2018 om 06:12 lokaal

MAARSBERGEN Het GEO certificaat is een wereldwijd geaccepteerd milieukeurmerk voor golfbanen. Het is een onafhankelijk bewijs van duurzaam golfbaanbeheer en er wordt daarbij verder gekeken dan alleen de golfbaan zelf. Het landschap, waterbeheer, clubhuis, cultuurhistorische waarden en interactie met de omgeving maken er bijvoorbeeld ook deel van uit. ,,Anderstein is blij met de erkenning voor de inspanningen die we hier doen om zorgvuldig met alle aspecten rondom het golfbaanbeheer om te gaan", aldus Wouter Pfeifer, een van de clubleden die zich intensief beziggehouden heeft met de certificering.

Monique José Timmermans

Op de fairways is geel het nieuwe groen. ,,Inmiddels is de droogte tot 30 cm diep doorgedrongen. We moeten zuinig zijn met de watervoorraden, het water in de vijvers verdampt snel. De tees en greens worden besproeid, maar de fairways kunnen slechts af en toe van wat water voorzien worden. De greenkeepers hebben er de handen vol aan om te beoordelen waar en hoeveel gesproeid kan of moet worden", meldt de vereniging.

VOORDELEN De droogte heeft ook positieve aspecten vertelt Pfeifer: ,,Vaak hebben we last van emelten die vreten aan de graswortels, waarna het gras afsterft. De emelten drogen nu uit, een heel natuurlijke oplossing. Voor nattere jaren hebben we maar liefst 80 nestkastjes opgehangen waarmee we spreeuwen lokken. Die zijn dol op emelten en richten niet zoveel schade aan."

Verder huizen op het golfterrein ijsvogels, roofvogels en reeën en wordt de bijzondere fauna in stand gehouden. ,,Door de wijze van aanleg houd je die gebieden buiten de loopzones. Met Maarn Maarsbergen Natuurlijk zijn regelmatige contacten via een van onze leden, die op hun beurt via publicaties op de hoogte gehouden worden van deze vaak zeldzame planten."

VEEL ASPECTEN Er is jaren toegewerkt naar de GEO-certificering. ,,Het gaat in op veel aspecten die je niet van vandaag op morgen verandert. Weinig bemesten, geen gebruik van pesticiden, spaarlampen, gescheiden afvalinzameling. De club vindt het belangrijk dat er duurzaam beheerd wordt en zorgvuldig met natuurwaarden wordt omgesprongen en dat is nu zichtbaar door de certificering. Elke drie jaar is er een her-audit dus het is geen eenmalige inspanning."

AANLEG In het rapport wordt de aanleg van de baan geroemd. ,,De historische structuur is als leidraad gekozen." De stuwwal uit de ijstijd op de scheiding van de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug, de lommerrijke lanen van het landgoed, de bossen en verschraalde heidevelden, stuifzand en vennen, maar ook bijvoorbeeld de Hinderdyk (het oude kerkenpad) en monumentale gebouwen onderstrepen dit. Dat er ''geen hek om Anderstein staat" wordt gezien als een maximale integratie met de omgeving. Wandelpaden doorkruisen de golfbaan en landgoedexcursies staan ook open voor niet-leden.

Intussen staat de ontwikkeling niet stil vertelt Pfeifer: ,,De vallei-lus wordt nu gerenoveerd, waarbij het historische slagenlandschap nog beter zichtbaar wordt. Rechte sloten, waterkanten met wilgen. Het geheel ademt een volledig andere sfeer dan de holes op de Heuvelrugse zijde van de stuwwal."

Kijk voor meer informatie op www.golfclubanderstein.nl.

advertentie
advertentie