De Driebergse Speelweek beleeft dit jaar haar 50e edtiie.
De Driebergse Speelweek beleeft dit jaar haar 50e edtiie. Victor Schutijser

Speelweek Driebergen viert gouden jubileum

6 augustus 2018 om 11:38 lokaal

DRIEBERGEN Al generaties lang weten kinderen uit Driebergen het: de laatste week van de zomervakantie is het Speelweek. Ouders, kinderen en vrijwilligers houden er het hele jaar rekening mee en zorgen dat ze op tijd terug zijn van vakantie. Vrijwilligers nemen vrije dagen op en zetten hun schouders onder de organisatie. Zo is de activiteitenweek uitgegroeid tot een terugkerend hoogtepunt voor kinderen uit Driebergen en omstreken.

Victor Schutijser

Deze zomer viert de Driebergse Speelweek haar gouden jubileum, vijftig jaar geleden in 1968 was de eerste Speelweek. Het kostte destijds wat moeite om de gemeente te overtuigen van het nut van de Speelweek. ,,Er zijn geen vierhonderd kinderen in Driebergen", zei toenmalig burgemeester baron Van Boetzelaar. De organisatie mocht terugkomen als er vierhonderd kaarten waren verkocht, dit lukte en de Speelweek sleepte een subsidie van duizend gulden in de wacht. Het zou een week worden met een programma bestaande uit sport, spel, creatieve handenarbeid, bostochten, picknicks en een openluchtvoorstelling.

POPULAIR Dat de Speelweek nog steeds georganiseerd wordt is best bijzonder. ,,De opzet is nog net als het vijftig jaar geleden was. We zetten alles op alles om de kinderen de week van hun leven te laten beleven en dat blijft populair", aldus Caroline van Veen, voorzitter van Stichting Jeugd Rekreatie Driebergen, die de week organiseert.

,,Het is een voorrecht om deze mooie week te organiseren. Het is een mega-organisatie met medewerking van veel mensen. De vrijwilligers, coördinatoren, bestuursleden, ondernemers en donateurs zorgen er elk jaar weer voor dat kinderen lekker kunnen spelen", aldus Van Veen.

MET DE TIJD MEE Veel dingen zijn hetzelfde gebleven, maar toch gaat de Speelweek met zijn tijd mee, vindt Van Veen. ,,Bepaalde activiteiten bestaan al sinds het begin, zoals bijvoorbeeld het broodjesbakken. De computertent is er natuurlijk bij gekomen, de Speelweekkrant is gekomen en weer verdwenen. Een mooi voorbeeld van met onze tijd mee gaan zijn de extra activiteiten. We zoeken daarin ook steeds meer een koppeling met derden, partijen die iets te bieden hebben aan de kinderen."

Het thema dit jaar is wat meer terug in de tijd gezocht, de Romeinse tijd om precies te zijn. Op het terrein zal een 're-enactment groep' aanwezig zijn om de kinderen te laten zien hoe Romeinen leefden. Diverse tenten hebben speciale Romeinse activiteiten op de planning staan, zoals bijvoorbeeld een gladiatoren vijfkamp.

KINDEREN Dat de Speelweek nog steeds relevant is blijkt wel uit de groeiende kaartverkoop. ,,Vorig jaar haalden we op een haar na de duizend kinderen per dag niet, dit jaar gaan we daar naar verwachting overheen. Deze cijfers laten zien dat er nog steeds behoefte is aan de Speelweek in Driebergen. We doen er alles aan om de activiteiten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, met onze toegangsprijs en Bambinidorp voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben", vertelt Van Veen.

De vijftigste editie van de Speelweek is van maandag 20 augustus tot en met vrijdag 24 augustus op het Seminarieterrein in Driebergen. Meer informatie is te vinden op www.speelweek.nl.

Een archieffoto van het Speelweekterrein uit het boek '40 jaar Speelweek'.
advertentie
advertentie