De kanovriendelijke beschoeiing wordt aangelegd
De kanovriendelijke beschoeiing wordt aangelegd Ali van Vemde

Kanovriendelijke beschoeiing

3 augustus 2018 om 07:20 lokaal

HEUVELRUG Ondanks de warmte werd er donderdagochtend hard gewerkt bij de eindstuw van de Langbroekerwetering richting de Kromme Rijn. Hier is een nieuwe kanovriendelijke beschoeiing aangelegd. Binnenkort zal aan de Kromme Rijn zijde een zogenaamde boekenplanksteiger worden aangelegd. Dit project is een coproductie van HDSR, O-gen, aannemer Multi-tuin en Landschap, Kanovereniging Dorestad en recreatieondernemers langs de routes.

Ali van Vemde

Mewis Breij van Camping Strosteeg is blij met de nieuwe beschoeiing. ,,Dit maakt het voor de kanovaarders gemakkelijker. Aan de andere kant komt na de vakantie de boekenplanksteiger. Zo hebben we prachtige kanoroutes door de wijde omgeving." Mewis is initiatiefnemer/projectleider van het plan kanoroutenetwerk Kromme Rijnstreek. Het is de bedoeling dat een veilig bevaarbaar kanoroutenetwerk in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Bunnik wordt gerealiseerd. Het is het streven om het project in 2022 te hebben afgerond.

VANAF HET WATER ,,Er wordt in deze prachtige omgeving al veel gefietst en gewandeld", vertelt Mewis. ,,Maar kanovaren wordt ook steeds populairder. De verschillende waterwegen en de prachtige natuur maken dit tot een geliefd recreatiegebied." De wens om een kanonetwerk mogelijk te maken over de Kromme Rijn, de Langbroekerwetering, de Cothergrift, de Melkwegwetering en de Oude Kromme Rijn en TOP's te verbinden, leeft al een tijd. Door routes aan elkaar te koppelen kunnen verschillende rondes worden gekozen, zowel voor geoefende als beginnende kanovaarders. Zo is het zelfs mogelijk om een tocht van meerdere dagen te maken. In 2016 is fase A gerealiseerd waarbij werkzaamheden werden uitgevoerd om het netwerk veiliger en beter te maken. Dit was onderdeel van het reguliere onderhoud van HDSR. Dit jaar is fase B gestart, waarbij drie overdraagpunten worden verbeterd.

STUWEN In 2016 werden bij Sterkenburg en Leeuwenburg al overdraagplaatsen gerealiseerd om recreanten veilig te laten in- en uitstappen. Voor dit jaar staat de eindstuw Langbroekerwetering, die nu wordt gerealiseerd, Statendam Centrum Langbroek en stuw Cothergrift op het programma. Mewis: ,,Er wordt in kaart gebracht wie de eigenaar is van welke steigers, voorzieningen, werken en oevers, met name HDSR, gemeenten, ondernemers en particuliere grondeigenaren. Voor een periode van 10 jaar leggen we beheersafspraken vast. Het grootste deel van het reguliere onderhoud zal door de recreatieondernemers en de kanovereniging worden gedaan. Zij verzorgen het maaien bij de aanlegplaatsen en het controleren en schoonmaken van de borden.

Voor het realiseren van fase B wordt een beroep gedaan op de provincie, HDSR, gemeenten, recreatieondernemers, kanovereniging en verschillende fondsen.

advertentie
advertentie