De vraag naar jeugdhulp neemt toe.
De vraag naar jeugdhulp neemt toe. Roos Koole

Vraag naar jeugdhulpverlening neemt toe

4 augustus 2018 om 06:23 lokaal

HEUVELRUG Sinds de rijksoverheid in 2015 besloot het organiseren van het zorgaanbod bij de gemeentes neer te leggen, werkt gemeente Utrechtse Heuvelrug er samen met partners in het veld hard aan om dit goed te laten lopen. Dit geldt ook voor de jeugdzorg, die landelijk gezien en ook binnen de Utrechtse Heuvelrug toeneemt. Vanuit de gemeente wordt voortdurend gewerkt aan inzicht en verbeteringen op dit gebied.

Corina Blommendaal

Binnen onze gemeente houdt Anneke Doornbos zich beleidsmatig bezig met de Transformatie van de Jeugdzorg. Voor alle gezinnen geldt vanuit de jeugdwet het motto 'Eén gezin, één plan'. ,,Voor de transitie kwamen er veel verschillende hulpverleners over de vloer als er bij een gezin meer aan de hand was", vertelt Doornbos. ,,Vaak was de samenwerking niet goed en werden zelfs tegenstrijdige adviezen gegeven. Wat belangrijk is, is dat ouders maar één keer hun verhaal hoeven te vertellen. Want vaak is het pijnlijk en kost het veel energie om dat steeds opnieuw te moeten doen."

REGIE Om ervoor te zorgen dat dit goed verloopt, is er één aanspreekpunt nodig waar de regie ligt, overzicht is van welke hulp wordt ingezet en hoe dat loopt. Als een gezin dat zelf kan, ligt de regie daar. ,,Wij maken dan samen met hen een plan over de hulp die we inzetten, wie daaraan bijdragen en met welk doel", legt Doornbos uit. ,,Als een gezin dit niet zelf kan, helpt het Sociaal Dorpsteam daarbij. Soms lopen we er tegenaan dat een zorgaanbieder een andere taal spreekt dan het Sociaal Dorpsteam of er onvoldoende vertrouwen is in elkaars expertise. Of het totaalplaatje wordt niet goed genoeg bekeken en de focus ligt op één aspect. Het kost tijd om dit beter te integreren en soepeler te laten lopen."

HULPVRAAG Per gezin kan de hulpvraag enorm verschillen. Het kan gaan om een kind met een beperking, er kan sprake zijn van psychische problemen of ouders hebben moeite met de opvoeding. ,,Als we gezamenlijk een plan opstellen, wordt al duidelijk dat er waarschijnlijk volgend jaar geen hulp meer nodig is óf dat het om een beperking gaat, waar de betrokkenen soms blijvende hulp nodig hebben", legt Doornbos uit.

,,Op het moment dat het niet de goede kant opgaat, kijken we met alle betrokkenen hoe we weer op het goede spoor terecht kunnen komen. Of misschien is er een ander spoor nodig. Zo kan een opvoedingsprobleem voortkomen uit schuldenproblematiek, omdat schulden erg stress verhogend zijn. Op het moment dat je dat probleem aanpakt, kan de opvoedingsproblematiek meevallen. Of zijn de ouders dán pas vatbaar voor adviezen. Want als je op alle fronten in je leven moet verbeteren heb je een hele grote berg voor je, wat enorm ontmoedigt en stressvol is."

STIJGING JEUGDHULP De landelijke- en gemeentelijke stijging van de jeugdhulp is een feit. ,,Dat kan komen door kortere lijnen en betere zichtbaarheid, maar ook doordat soms te lichte hulp wordt ingezet waardoor we aan de achterkant meer moeten doen om het recht te trekken", zegt Doornbos.

Hij vervolgt: ,,Daarnaast wordt er sneller gedacht dat er iets aan de hand is. Waar we voorheen dingen of gedrag 'normaal' vonden, krijgt bepaald gedrag nu een sticker. Als je een beetje anders bent, hoeft dat niet te betekenen dat je meteen hulp nodig hebt. Bovendien kan een ouder kan opvoedvragen ook stellen aan mensen in de naaste omgeving. Daar is niet altijd een hulpverlener voor nodig. Het zou normaler moeten zijn dat je het als ouder soms even niet weet en om hulp vraagt."

advertentie
advertentie