Vrijwilligers helpen op de 3e zaterdag van de maand bij reparaties van elektrische apparaten in het Repair Café Maarn Maarsbergen.
Vrijwilligers helpen op de 3e zaterdag van de maand bij reparaties van elektrische apparaten in het Repair Café Maarn Maarsbergen. Monique José Timmermans

'Repair Café is gezellig en nuttig'

30 juli 2018 om 07:03 lokaal

MAARN ,,Hier in het Repair Café staan mensen met twee rechterhanden voor je klaar om reparaties uit te voeren of om hulp daarbij te bieden", vertellen Eduard Bleijenberg en Ab Willemsen enthousiast. Intussen loopt er regelmatig iemand binnen met een kapot lampje of niet-werkende radio, een losse naad in een kledingstuk, maar ook voor de gezelligheid. Voor een kop koffie aan de leestafel.

Monique José Timmermans

Iedere derde zaterdag van de maand wordt de centrale ruimte van de Ontmoetingskapel aan de Kapelweg ingericht met gereedschap en naaimachine. Het ruikt naar koffie en de zaterdagkrant ligt op de leestafel. Een grote vlag aan de Kapelweg trekt de aandacht van de voorbijgangers die nog niet gelezen hebben over de Maarnse locatie, die in januari van dit jaar is gestart.

Het Repair Café is een landelijke organisatie en op vele plaatsen al een succes. Van oorsprong is het een Engels idee, dat naar het vaste land is overgewaaid. ,,Hier in Maarn hebben we van meet af aan ook een goede aanloop van mensen gehad, het Repair Café voldoet aan een behoefte." Een van de reparateurs komt langs. ,,Wie heeft nog een lichtschakelaartje liggen om aan dit lampje te zetten?" Helaas is dat er niet, maar geen nood. Het snoer van het lampje wordt evengoed vakkundig losgemaakt om het stukje met de draadbreuk er tussen uit te halen. Even later brandt het licht en gaat mevrouw tevreden naar huis.

GRATIS REPARATIE Een reparatie wordt gratis uitgevoerd, onderdelen die vervangen moeten worden kan men zelf meenemen of ze worden gekocht voor rekening van de eigenaar en later door de vrijwilliger van het Repair Café in het apparaat geplaatst. Een bijdrage in de gemaakte kosten wordt op prijs gesteld. ,,Het is heel fijn dat we de koffie en koekjes gesponsord krijgen door de Plus, maar uiteraard hebben we ook onkosten die niet te vermijden zijn", vertelt Bleijenberg.

De Diakonie van de PKN-gemeente stelt de ontmoetingsruimte en keuken beschikbaar. Willemsen: ,,Dit past goed bij de wens om de kerk ook open te stellen voor niet-kerkelijke activiteiten die zorgen voor ontmoeting en gesprek, die kortom verbindend zijn voor het dorp." Verder houdt WIllemnsen zich bezig met de registratie van de reparaties ,,Een stukje verantwoording is nodig, maar het moet niet te bureaucratisch worden." En daarnaast coördineert hij de vrijwilligers.

KOFFIE Intussen gaat de koffiepot rond en zoemt de naaimachine. De losgelaten naad van een rok wordt weer keurig vastgezet. ,,Ik kan ook een losse rits repareren of een broek korter maken", aldus de vrijwilligster die vaardig is met naald en draad. De doos met knoopjes verraadt dat men ook voor een zoekgeraakt knoopje wel een oplossing weet.

,,Het is toch zonde om dingen weg te gooien die nog gemaakt kunnen worden."

Op zaterdag 18 augustus van 09.00 tot 12.00 uur is het Repair Café in de Ontmoetingskapel weer geopend. www.repaircafemaarnmaarsbergen.nl.

advertentie
advertentie