Joep Blom op de bouwplaats van Beukenstein
Joep Blom op de bouwplaats van Beukenstein Liselotte de Bruijn

Bouw Beukenstein vordert

17 juli 2018 om 10:09 lokaal

DRIEBERGEN Over een jaar opent zorgorganisatie De Brug in Driebergen het nieuwe woonzorgcentrum Beukenstein. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om het project af te ronden.

Danny van der Linden

Namens De Brug is Joep Blom verantwoordelijk voor het bouwproject. De facilitair manager deed dit al eerder voor de nieuwbouw van Rehoboth en de grootscheepse verbouwing van Sparrenheide. ,,We realiseren met het nieuwe Beukenstein de voorwaarden om het zogenoemde kleinschalig wonen mogelijk te maken", vertelt hij op de bouwplaats aan de Hoofdweg. Bij kleinschalig wonen is er sprake van een of meerdere woongroepen. Mensen hebben een eigen slaap-/woonruimte, maar komen samen in een centrale huiskamer.

BUITENOM Beukenstein biedt na de opening, die in de zomer van 2019 gepland staat, plaats aan 108 bewoners. ,,Het wordt een toekomstbestendige woon- en zorgvoorziening voor kwetsbare ouderen, zoals mensen met dementie of een lichamelijke beperking en andere zorgvragen waarvoor een indicatie en zorg met verblijf nodig is", vertelt woordvoerder Liselotte de Bruijn. Zij komen te wonen in ruime kamers in een fraaie en historische omgeving. Het woon-zorgcentrum is omgeven door prachtige bomen. Er komt een vrije doorgang naar het park achter het huis. ,,De mensen kunnen op hun kamers zelf het klimaat regelen. Dat wordt niet centraal gedaan", legt Blom uit. ,,Ook krijgt iedere bewoner de beschikking over zijn of haar eigen sanitair." In het gebouw zal er niet op gas gekookt worden. Blom:,,Alles is elektrisch. Dat stond overigens al vast voor de hele discussie over het gebruik van gas. Je hebt te maken met een energieprestatie-eis."

De bewoners krijgen per woongroep een eigen woonkamer met een keukenvoorziening. Ook worden er diverse terrassen en dakterrassen gerealiseerd. Hierdoor kunnen mensen ook buiten zitten. Bijzonder is dat de woongroepen niet van binnenuit toegankelijk zijn. ,,Als mensen de woongroep verlaten moeten ze buitenom", zegt Blom. ,,Dit is vooral om het normale wonen te benadrukken. Thuis moet je ook de deur uit als je iets gaat doen." Overigens is er voor het personeel wel de mogelijkheid om via de binnenkant van het huis naar alle ruimtes te komen. ,,Je moet tenslotte ook aan de veiligheid van je personeel denken. Die mensen wil je niet 's nachts buitenom sturen", aldus Joep Blom. Naast de woongroepen komen er hofwoningen. ,,Dit zijn appartementen met een of twee kamers met eigen entree en sanitair, zo mogelijk ook voor echtparen", aldus Liselotte de Bruijn.

STICHTSE LUSTWARANDE Bij het maken van de plannen is rekening gehouden met de uitstraling van het pand. ,,Die moest passen bij de Stichtse Lustwarande", vertelt Blom. ,,Hierdoor zijn bijvoorbeeld de trappen bij de ingang van het gebouw ontstaan." De vraag is of trappen praktisch zijn voor een gebouw waar mensen met dementie komen te wonen. ,,Een terechte vraag", erkent Blom. ,,Het gebouw past in elk geval nog mooier in de omgeving."

Tijdens de bouw van het pand wordt zo economisch mogelijk gewerkt. ,,Beton dat over is, wordt in speciale mallen gegoten. De blokken die daardoor ontstaan kunnen worden gebruikt voor wegblokkades bij werkzaamheden", aldus Joep Blom.

advertentie
advertentie