Theo Rottier draagt zijn tennisschool over aan zoon Jip
Theo Rottier draagt zijn tennisschool over aan zoon Jip Danny van der Linden

Theo Rottier draagt TIN over aan zoon

16 juli 2018 om 10:47 Sport/sport

DRIEBERGEN Na ruim drieëndertig jaar stopt Theo Rottier (63) met het lesgeven als tennistrainer bij Tennis Instituut Nederland (TIN). Per 1 augustus is zoon Jip Rottier (33) de nieuwe eigenaar van de tennisschool.

Danny van der Linden

,,Ik kan geen betere opvolger bedenken dan mijn eigen zoon Jip", begint Rottier senior zijn verhaal. ,,Hij kent de TIN-visie als geen ander en kan die uitstekend overbrengen." Deze visie bestaat grotendeels uit de volgende filosofie: Je speelt voor je plezier, alleen als je wint heb je meer plezier.

PLEZIER Tennis Instituut Nederland werd in 1985 opgericht door voormalig KNLTB-trainer Theo Rottier. TIN groeide uit tot een begrip in de regio voor wedstrijdspelers op niveau. ,,We kiezen altijd voor een positieve benadering", zegt Theo. ,,Het gaat om inzet, samenwerking en plezier." Vooral het plezier is belangrijk. Dat erkent ook Jip Rottier. ,,Ouders vinden het soms heel interessant als hun kind veel traint en op een bepaald niveau speelt. Maar een kind moet niet gepusht worden. Het is veel belangrijker dat het kind plezier heeft in het spelletje.

Hoewel Rottier junior diverse keren op Nederlandse jeugdkampioenschappen speelde en nu dus de tennisschool van zijn vader overneemt, is hij nooit onder druk gezet om te gaan tennissen. ,,Ik deed vroeger aan voetbal en tennis. Op een bepaald moment moest ik een keuze maken. Ik vond tennis net iets leuker en was er beter in. Toen ben ik gestopt met voetballen", aldus Jip Rottier die er heel veel zin in heeft om de tennisschool over te nemen. ,,Wij gingen trouwens vroeger samen met mijn vader en broer bij veel verschillende sporten kijken", vertelt hij. ,,Daar heb ik een brede interesse in sport in het algemeen ontwikkeld."

KWALITEIT TIN is altijd een kleinschalige tennisschool gebleven. ,,Een bewuste keuze", legt Theo Rottier uit. ,,Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Bovendien kunnen we mensen beter persoonlijk begeleiden als we minder leerlingen hebben." Eén van de belangrijkste aspecten bij TIN is het mentale deel van de sport. ,,Al twintig jaar geleden haalde ik mentale trainers in huis. Dat was toen uniek", vertelt Theo. ,,Het gaat dan om de wil om te winnen en een positieve uitstraling." Ook Jip Rottier beaamt het belang hiervan. ,,De tegenstander voelt dat ook, dit heeft veel invloed op het spel.

Met de overname van de tennisschool zullen er niet veel dingen veranderen. ,,In grote lijnen blijft alles hetzelfde", zegt Jip Rottier. ,,Maar ik ben natuurlijk wel een andere trainer." Ook Theo Rottier weet dat: ,,Jip heeft zelf een hoger niveau. Hij is een goede tennisser."

HERINNERINGEN Theo Rottier kijkt met veel plezier terug op zijn periode als tennistrainer bij TIN. Een herinnering die Theo nooit zal vergeten is meer een persoonlijke dan een sportieve: ,,Ik had een leerling van wie de vader ernstig ziek was. Hij had niet lang meer te leven en was altijd betrokken bij zijn zoon en de tennissport. Toen mijn leerling een toernooi won en meteen daarna zijn vader omhelsde stond ik met tranen in mijn ogen."

Jip Rottier gaat de toekomst met vertrouwen tegemoet. ,,Sporten moet vooral leuk zijn. Je kunt er voldoening en plezier uithalen, evenals het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Als je dan over talent en wilskracht beschikt om hogerop te komen, dan helpen we je graag verder bij Tennis Instituut Nederland." Op vrijdag 31 augustus om 17.00 uur is de eerstvolgende voorspeeldag op de indoorbanen van Hoenderdaal voor spelers die graag via een positieve benadering hun eigen top willen halen.

advertentie
advertentie