Afbeelding
Provincie Utrecht

Treinaffaire wellicht schending van privacy en ambtsgeheim

27 juni 2018 om 19:09 lokaal

HEUVELRUG De loslippigheid van burgemeester en wethouders in de trein naar Maastricht zou een schending kunnen zijn van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat zegt woordvoerder Pauline Gras van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ze noemt de treinaffaire van het Heuvelrugcollege ,,ongemakkelijk voor alle betrokkenen".

Michiel Schaaij

TOEZICHTHOUDER De Autoriteit Persoonsgegevens is de onafhankelijke toezichthouder in Nederland die de bescherming van persoonsgegevens bevordert en bewaakt. Mocht één van de belanghebbenden bij die instantie een officiële melding van het incident maken, dan wordt die klacht serieus genomen en nader onderzocht, aldus de woordvoerder.

ALDI Belanghebbenden zijn in dat verband bijvoorbeeld de opgestapte bestuurder van de stichting Sociale Dorpsteams of zijn beoogde opvolgers, maar ook supermarktconcern Aldi. Tijdens hun treinreis naar het VNG-congres deelden burgemeester en wethouders openlijk vertrouwelijke informatie over deze betrokkenen.

AMBTSGEHEIM Andere passagiers konden gewoon meeluisteren en universitair hoofddocent Fokke Fernhout van de Universiteit Maastricht bracht de zaak naar buiten in een blog op internet. Behalve een schending van de privacy zou met de collegevergadering in de treincoupé ook het ambtsgeheim geschonden kunnen zijn, zegt de woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens

OPENBAAR MINISTERIE In dat geval hebben burgemeester Frits Naafs en wethouders Gerrit Boonzaaijer (SGP), Chantal Broekhuis (CDA), Rob Jorg (VVD) en Hans Waaldijk (Open) niet alleen een bestuursrechtelijk, maar ook een strafrechtelijk probleem. Betrokkenen kunnen daarvan aangifte doen bij de politie of het Openbaar Ministerie. Dat kunnen volgens Gras ook raadsleden zijn, die vinden dat het college op deze manier de belangen van de gemeente heeft geschaad.

advertentie
advertentie