Boswachters Hugo
Kornegoor en Stef van Helmondt bij een open plek in de Kaapse Bossen.
Boswachters Hugo Kornegoor en Stef van Helmondt bij een open plek in de Kaapse Bossen. Manita Brunekreef, Natuurmonumenten

Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen

27 september 2022 om 12:25 Natuur en milieu

DOORN Natuurmonumenten voert in november werkzaamheden uit in de Kaapse Bossen bij Doorn. In het bosgebied tussen het Doornse Gat en vakantiepark Bonte Vlucht worden kleine, open plekken gemaakt in het bos. Afhankelijk van het weer duren de werkzaamheden zo’n drie weken, aldus Natuurmonumenten.

Tijdens het werk blijven de bospaden toegankelijk. Wandelaars kunnen wel tijdelijk overlast ervaren. De machines verstoren de rust in het bos en laten sporen achter op de paden. Dit loopt niet prettig en ziet er minder mooi uit, beaamt Natuurmonumenten. ,,Na het werk zullen we dit zo snel mogelijk herstellen”, belooft Hugo Kornegoor. Hij beheert samen met boswachter Stef van Helmondt de Kaapse Bossen.

OMVORMEN ,,Gemarkeerde bomen worden gekapt, zodat andere bomen ruimte krijgen om te groeien”, legt Kornegoor uit. ,,Dit doen we iedere twee jaar in het bos; steeds op een andere plek. Zo vormen we een voormalig productiebos langzaam om naar een meer natuurlijk bos. De komende tien jaar laten we deze plek met rust en wachten we af wat er ontstaat. Uiteindelijk is een meer natuurlijk bos met verschillende soorten en leeftijden beter bestand tegen ziektes, plagen en klimaatverandering.”

Voor bezoekers en omwonenden die meer willen weten over het bosbeheer in de Kaapse Bossen organiseert Natuurmonumenten een verkennende excursie met de boswachter. Op zaterdag 8 en woensdag 19 oktober om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van vakantiepark Bonte Vlucht. Deze excursie is gratis voor zowel leden als niet-leden van Natuurmonumenten. Aanmelden kan op www.natuurmonumenten.nl/kaapsebossen.

advertentie
advertentie