Afbeelding
GLOCALmedia

'College Utrechtse Heuvelrug vergaderde in openbaar over gevoelige zaken'

26 juni 2018 om 17:40 lokaal

HEUVELRUG Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in een openbare treincoupé 'vergaderd' en daarin gevoelige onderwerpen benoemd. Fokke Fernhout beweert dat in een blog op de website van Maastricht University. Het voltallige college zat volgens hem in een tweedeklascoupé in een trein van Utrecht naar Maastricht en hij kon - evenals andere reizigers - naar eigen zeggen meeluisteren over diverse gevoelige zaken. Of er echt sprake was van een vergadering, is niet helemaal duidelijk, maar Fernhout noemt zelfs een rondvraag. Een collegevergadering moet volgens de Gemeentewet achter gesloten deuren worden gehouden.

Het college is maandag 25 juni met de trein afgereisd naar het VNG Jaarcongres, dat op dinsdag en woensdag in Maastricht plaatsvindt. Hoewel getracht werd namen te vermijden, kan de blogger diverse onderwerpen en namen noemen die in het gesprek voorbij kwamen. Zo weet volgens hem bijvoorbeeld iedereen in de coupé nu hoe tegen het probleem met de Aldi in Driebergen wordt aangekeken en 'zo heeft Frits heeft weinig op met zijn collega mevrouw T. van de gemeente Woudenberg (...)' De auteur is universitair hoofddocent grondslagen en methoden van het recht aan de universiteit Van Maastricht.

COLLEGIAAL GEDEELD Oppositiepartijen in de gemeenteraad tonen zich onthutst over de indiscretie van het college en beraden zich op vervolgstappen. In een reactie vanuit Maastricht gaf burgemeester Naafs dinsdagavond de volgende verklaring af: ,,Onderweg naar het VNG-congres heeft het college van Utrechtse Heuvelrug in de trein een aantal zaken collegiaal gedeeld, teneinde de reistijd goed te benutten. We hebben getracht dit zorgvuldig te doen. Achteraf blijkt dit uitermate onhandig geweest te zijn. Wij hebben hier een wijze les uit getrokken en dit zal niet meer gebeuren."

advertentie
advertentie