Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Politiek bindt strijd aan met Vestia

22 juni 2018 om 14:50 lokaal

LEERSUM Woningcorporatie Vestia heeft tot twee keer toe geweigerd om afspraken te ondertekenen over het onderhoud van 245 huurwoningen in Leersum. De gemeente overweegt nu om naar de Autoriteit Woningcorporaties te stappen en zo prestatieafspraken af te dwingen. Dat heeft wethouder Rob Jorg (VVD) donderdagavond in een raadscommissie laten weten.

Michiel Schaaij

SCHIMMEL Eerder deze maand beklaagden bewoners van de Vestia-huizen zich onder andere over langdurig achterstallig onderhoud en het ontbreken van isolatie. ,,Wij zitten in koude, tochtige woningen met in sommige gevallen de schimmels op de muren", verklaarde één van hen tegenover deze krant. Om een vuist te kunnen maken, richtten de getroffen huurders een nieuwe bewonerscommissie op.

ONFORTUINLIJK In de raadscommissie kregen de onfortuinlijke bewoners onder andere de steun van de Leersumse politici Werner van Katwijk (CDA) en Han Guillaume (VVD). Zij vroegen wethouder Rob Jorg (VVD) zich voor de bewonerscommissie in te spannen. Jorg zei zich betrokken te voelen en kondigde een onderzoek naar het achterstallig onderhoud aan. ,,Want we vinden dat mensen in een goed huis moeten kunnen wonen."

AFDWINGEN De wethouder wees er wel op, dat de gewraakte Rotterdamse corporatie onder toezicht staat. Vestia mag daarom alleen in de grote steden investeren in de duurzaamheid van haar woningbezit. De Autoriteit Woningcorporaties zou Vestia kunnen dwingen om onderhoudsafspraken met de gemeente Utrechtse Heuvelrug te maken. Maar of het aanspannen van zo'n zaak succes oplevert, is nog wel de vraag.

LOSWEKEN Jorgs verwachtingen van de Autoriteit Woningcorporaties zijn niet erg hoog gespannen, zo liet hij doorschemeren. Daarom onderzoekt de gemeente een alternatieve route om het probleem op te lossen. De wethouder wees daarbij naar de gemeente Bergeijk, die momenteel bezig is om Vestia-woningen los te weken, zonder de schulden uit de Vestia-boedel erbij te krijgen. Utrechtse Heuvelrug volgt die pilot op de voet.

GEHEIM OVERLEG Volgens BVH-fractieleider Sybe Streekstra is het niet de eerste keer dat er over een overname van het Leersumse Vestia-bezit wordt nagedacht. Toen de Rotterdamse corporatie in 2012 in problemen kwam door haar omstreden derivatenportefeuille, is er tijdens een geheim overleg van wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) met de fractievoorzitters ook over de mogelijke verkoop van de woningen gesproken.

HEUVELRUG WONEN Hoewel Heuvelrug Wonen de meest voor de hand liggende koper zou zijn, drong raadslid Joost Scheltinga (Open) er donderdagavond op aan, om in dat verband ook aan Rhenam Wonen wonen te denken. ,,Al was het maar vanwege de iets betere liquiditeitspositie van die woningbouwvereniging". In tegenstelling tot Heuvelrug Wonen heeft de Amerongse-Rhenense corporatie nog geen woningen in Leersum in het bezit.

advertentie
advertentie