Rien de Greef toont Jolanda Blom hoe van een omgewaaide boom een hindernis is gemaakt.
Rien de Greef toont Jolanda Blom hoe van een omgewaaide boom een hindernis is gemaakt. Monique José Timmermans

Top van paardensport op Landgoed Maarsbergen

24 juni 2018 om 06:16 lokaal

MAARSBERGEN Een landgoed en paardensport. In Engeland is het onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn er wekelijks wedstrijden. In Nederland is het een unieke combinatie, de meeste paardenwedstrijden zijn niet op landgoederen. Landgoed Maarsbergen heeft deze traditie wel en op hoog internationaal niveau. Drie dagen zijn de topruiters met hun paarden te zien, waarbij de slotdag – zaterdag 30 juni – met de cross door het bos en andere activiteiten voor publiek het meest te bieden heeft.

Monique José Timmermans

Ook bezoekers die minder geïnteresseerd zijn in paarden, komen dan aan hun trekken in het strodorp met een leuk aanbod van producten die passen bij het buitenleven, met de classic cars die voor de St Joris Rally starten en finishen bij het kasteel, met lekkernijen in de theetuin bij de Oranjerie, met voor kleine gasten het kabouterpad of een prachtige wandeling door het Engelse parklandschap en het bos. ,,Deze dagen is het landgoed vrij toegankelijk en wie door het hek gaat, waant zich in een andere wereld. Goed bewaard en onderhouden cultureel erfgoed dat sfeer ademt", aldus Jolanda Blom. ,,Parkeren kan tegen betaling buiten het terrein, volg hiervoor de aanwijzingen."

PARCOURS BOUWEN Rien de Greef is een van de trouwe werknemers en woont ook op het landgoed. Hij houdt zich direct bezig met het 6 kilometer lange parcours door het bos. ,,Vorige week is de Engelse parcoursbouwer Eric Winter geweest. Een feest om mee te werken. We gaan de hele route langs. De hindernissen staan ongeveer daar waar ze moeten komen en op zijn aanwijzing zet ik ze precies neer, om ze in de komende dagen waterpas en vast te zetten. Het luistert nauw. Hoeveel passen heeft een paard nodig, welke mogelijkheden moeten ruiters hebben om hun pad te kiezen – ruime of minder ruime bocht – snelheid, heuvel op of af. Het speelt allemaal mee."

NATUUR Doordat de grond waar het parcours op gebouwd wordt het hele jaar beschikbaar is, kan van veel natuurlijk materiaal gebruik gemaakt worden. ,,Bijvoorbeeld de bomen die met de storm zijn omgewaaid, vormen met de stronk eraan natuurlijke hindernissen. We kijken nu al vooruit naar bruikbare materialen en paden voor het Europees Kampioenschap dat volgend jaar hier wordt verreden. Door daar nu op te letten, kunnen we tijdens de winter starten met de bouw van de hindernissen. Dat gebeurt met vrijwilligers uit de omgeving elke eerste zaterdag van de maand."

CHECK De omstandigheden in het bos worden nauwlettend in de gaten gehouden. ,,Veel regen of wind het kan de ondergrond en doorgang beïnvloeden. Publiek kan dichtbij de hindernissen komen om te kijken, dus ook daarmee moet rekening gehouden worden. Het meest spectaculair is de waterhindernis. Hier kom ook een catering tent en die combinatie zorgt altijd voor veel gezelligheid."

LOGISTIEK Voor Jolanda Blom die als vrijwilliger is toegevoegd aan het team, is het geweldig om de voorbereidingen rond het evenement week na week te zien vorderen. ,,Er komt zoveel bij kijken, ook het 'dorp' waar de ruiters verblijven en alle tijdelijke stallen voor de paarden die neergezet worden zijn een enorme logistieke operatie. Ik heb diverse ruiters gesproken tijdens de nationale wedstrijden, ze zijn zo enthousiast om hier te rijden vanwege het totaalplaatje. En dat geldt ook voor de vrijwilligers. Je zet met een enorme groep mensen een evenement van internationale allure neer en toch blijft het familiair en informeel."

Alle informatie en het programma zijn te vinden op www.maarsbergenhorsetrials.nl/bezoekers

advertentie
advertentie