Afbeelding
Afbeelding van eko pramono via Pixabay

Groene obligaties, is het mogelijk?

17 mei 2022 om 08:08 Partnercontent

Sinds enige tijd is de Europese Commissie begonnen met een uitgifte van zogenaamde groene obligaties. Deze obligaties vallen onder het project van NextGenerationEU waarmee de Europese Commissie 12 miljard euro heeft opgehaald voor de financiering van verschillende EU projecten die kunnen helpen om Europa beter uit de crisis te halen.

Tal van inschrijvingen heeft de Europese Commissie voor de eerste emissie al ontvangen. Het bedrag van inschrijvingen was zelfs zo hoog dat het de 12 miljard euro sterk oversteeg met wel 135 miljard euro meer.

Tegenwoordig lijkt dus ook de obligatiemarkt groener te worden, maar hoe groot is deze markt? En, waar wordt het geld voor groene obligaties precies voor gebruikt wanneer we het bekijken voor de Europese Unie? Kan dit geld eindigen in een project voor een waterstoftankstation?

Grote interesse

Aan lovende woorden voorlopig geen gebrek als we de nieuwsberichten van de Europese Commissie lezen. Zo valt te lezen dat met de uitgifte van deze groene obligaties de EU in een klap de grootste uitgever van groene obligaties ter wereld wordt, en dat dit voor een aanzienlijke impuls gaat zorgen voor duurzame financiële markten en een groener herstel van de Europese Unie na de pandemie zal financieren.

Ook mag het als een succes gezien worden dat er zo enorm is ingetekend op deze groene obligaties die als doel hebben tot eind 2026 maximaal 250 miljard euro op te brengen.

Definitie

Laten we nog even een definitie van een groene obligatie helder krijgen. Deze vorm van een obligatie is een type obligatie die overheden, bedrijven of andere instellingen uitschrijven om specifieke doelen te behalen die vallen binnen het thema van vergroening en verduurzaming. Hierbij kan gedacht worden aan zaken als de bouw van windmolenparken in Overberg of duurzame energie voor mobiliteit of de aanpak van vervuilende landbouw.

In het kader van toezicht en naleving van beloftes over vergroening roepen veel beleggers en investeerders ook op tot een betere standaardisatie voor de regels rond de groene obligaties.

Een gehoorde kritiek is namelijk dat wanneer eenmaal het opgehaalde geld binnen is, het voor investeerders die obligaties kopen moeilijk om te traceren waar hun geld in eindigt. Om die reden hebben de Europese Unie en China een goede start gemaakt om tot een gezamenlijke taxonomie voor groene investeringen te komen.

VS blijft achter

Nog heel anders is de situatie in de Verenigde Staten. Onder leiding van president Joe Biden lijkt het land geen enkele beweging te maken die erop duidt dat de federale overheid groene obligaties uit gaat geven.

De president heeft dan wel beloftes gedaan dat de federale overheid groene investeringen zou doen, waardoor sommige marktkenners ervan uit gaan dat dit nog gaat komen. Het verschil is enorm tussen de stappen die de EU en China maken en wat de VS doet.

advertentie
advertentie