Jan Verbeek (31) is sinds eind vorig jaar teamchef bij Basisteam Heuvelrug. Zijn standplaats in Veenendaal.
Jan Verbeek (31) is sinds eind vorig jaar teamchef bij Basisteam Heuvelrug. Zijn standplaats in Veenendaal. Marco Diepeveen

Politieteamchef Jan Verbeek: ‘Ons basisteam is een mooie mix van stad en platteland’

8 mei 2022 om 07:08 Mensen

HEUVELRUG Met maar liefst 150 collega’s in Basisteam Heuvelrug waakt Jan Verbeek over de veiligheid van de inwoners van het rayon van het basisteam. Sinds eind vorig jaar is de geboren Hoofddorper teamchef. Pas 31 is hij, met nu al een behoorlijke staat van dienst bij de politie. Een nadere kennismaking.

door Marco Diepeveen

Verbeeks voorganger, Henk Wiesenekker, iook relatief jong. ,,Henk en ik delen een vergelijkbare visie over leiderschap. Mijn vader heeft een aannemersbedrijf. Van hem heb ik veel geleerd over leiding geven, mensen in hun kracht zetten en motiveren. Er zitten veel raakvlakken tussen het aansturen van een team in het bedrijfsleven en een politieteam.”

DYNAMIEK De politieman noemt zichzelf een plattelandsjongen, want hij groeide op in Poederoijen. Daar, in de Bommelerwaard, ligt nog steeds zijn thuis. ,,Als tiener wilde ik iets gaan doen in de veiligheid. Mijn aandacht ging aanvankelijk uit naar Defensie, maar na bezoek aan een voorlichtingsdag koos ik voor de politie. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad.”

Tijdens zijn opleiding draaide Verbeek diensten in de Utrechtse (probleem)wijk Kanaleneiland. ,,Daar ontdek je het politiewerk in al zijn facetten. Ik mocht overal achteraan. Later volgden Nieuwegein, Vianen, IJsselstein en Woerden. Een combinatie van stadse en plattelandse omstandigheden. Die mooie mix bestaat ook in het uitgestrekte basisteam Heuvelrug, waar de gemeenten Veenendaal, Rhenen, Renswoude, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug onder vallen. Ik vind die afwisseling en dynamiek heel interessant.”

PERSOONSBEVEILIGER In 2013 maakte hij een uitstapje naar de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. ,,Ik was persoonsbeveiliger bij de dienst, een onderdeel van de Landelijke Eenheid. In die hoedanigheid beveiligde ik Geert Wilders, diplomaten, (oud-)presidenten die op staatsbezoek kwamen en andere hooggeplaatste figuren met een hoog dreigingsniveau. Persoonsbeveiligers moeten een zware opleiding doormaken met een strenge selectie. Je leert bijvoorbeeld om aanslagen te voorkomen door afwijkend gedrag te detecteren. Een boeiende tijd, maar uiteraard kan ik hierover niet in detail treden.”

Ik vind het leuk om collega’s een fijne werkdag te bezorgen.

Het blauw trok echter weer, waarna een periode volgde in de gemeente Wijdemeren als operationeel expert. Die is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing op het politiebureau en voor de personele zorg. ,,Mezelf inspannen voor de personele inzet doe ik nog steeds. Ik vind het leuk om daarop invloed uit te oefenen en collega’s een fijne werkdag te bezorgen. Vanuit een leuke sfeer nuttig werk doen. Hiervoor draagvlak creëren is essentieel. De teamchef geeft richting aan en faciliteert. Stelt kaders en prioriteiten op.

Naast zijn vaak hectische politiewerk dook Verbeek graag de studieboeken in. Om de politieladder verder te beklimmen, maar vooral om zichzelf te ontdekkenZo studeerde hij bedrijfs- en bestuurskunde voor verdieping in leiderschapskwaliteiten en arbeidsrechtelijke zaken. ,,Dat kostte aardig wat tijd en energie, maar de politie heeft me altijd gefaciliteerd. Omgekeerd wil ik ook collega’s motiveren en inspireren om hun talenten te laten ontplooien. Prachtig om daaraan een bijdrage te mogen leveren.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


,,Ik ben  regelmatig op straat te vinden. De hele dag achter een bureau zitten is niets voor mij.” - Marco Diepeveen

GROOT NETWERK Vorig jaar kruiste de functie van teamchef zijn pad. ,,Ik had mezelf leren kennen. Welk basisteam paste daarbij? Uiteindelijk bleek dat Heuvelrug te zijn. Mijn standplaats is Veenendaal. Het andere politiebureau staat in Doorn.

De eerste maanden stonden in het teken van kennismaken en netwerken. ,,Een goede teamchef heeft een groot intern en extern netwerk. Weten wat er binnen en buiten de organisatie speelt is essentieel om dit werk goed te kunnen uitvoeren. Als teamchef voer je veel integraal overleg in de ketenaanpak met bijvoorbeeld gemeente, jongerenwerk en woningcorporaties. Maar daarnaast ben ik regelmatig op straat te vinden. De hele dag achter een bureau zitten is niets voor mij.”

Tegen ongezouten kritiek op social media heb ik een dikke huid. Maar bedreigingen en grove beledigingen verdienen we niet.

,,Ik spoor collega’s aan – inclusief mezelf – om actief te zijn op social media. Om te laten zien wat een agent doet. De politie heeft immers een maatschappelijke verantwoording. Informatie delen vergroot de bereidheid van burgers om informatie te verstrekken. Politie en burgers hebben elkaar nodig voor de bestrijding van criminaliteit en het verbeteren van de veiligheid. Burgerparticipatie is onmisbaar. Kijk maar naar het succes van de WhatsApp-groepen. Tegen ongezouten kritiek op social media heb ik een dikke huid. Maar snoeiharde bedreigingen en grove beledigingen verdienen we niet. Gelukkig heeft de afschaffing van de coronamaatregelen wel geleid tot een vermindering van dit verbale geweld. Hopelijk is dat een doorgaande trend.

BLIJVENDE GEHOORSCHADE Het toenemende fysieke geweld tegen de politie is een doorn in zijn oog. ,,Tijdens de jaarwisseling liep het uit de hand in Achterberg. Twee collega’s liepen mogelijk blijvende gehoorschade op toen jongeren met vuurwerk gooiden. Mijn collega’s gingen allemaal met de juiste intenties de straat op. Veiligheid waarborgen en er een leuke avond van maken. Dat twee van hen gewond terugkeerden in hun eigen gezinnen raakt mij als leidinggevende.

De criminaliteitscijfers in Veenendaal vertonen de laatste jaren een licht dalende lijn. Hoewel de woninginbraken in 2021 juist in de lift zaten, vooral in de wijk Franse Gat. Ook cybercriminaliteit en ondermijnende misdaden zoals het exploiteren van drugslaboratoria nemen toe. 

,,Er is sprake van een verschuiving van ‘fysiek’ inbreken naar digitaal inbreken. Onze rechercheafdeling prepareert zich steeds beter op de bestrijding van deze vormen van criminaliteit. We worden hierin steeds innovatiever en dat maakt me trots. We zoeken hiervoor extra cyberagenten en cyberrechercheurs. De politie kampt helaas overal met behoorlijke personeelstekorten. Maar goed nieuws: Basisteam Heuvelrug krijgt er in juni zes agenten bij. De politieopleidingen leveren meer instroom. Meer blauw op straat lost overigens de problematiek maar ten dele op. Samenwerking met andere partners is evenzeer belangrijk. Dat vergroot onze spanwijdte en effectiviteit. Dat we bijvoorbeeld steeds vaker drugslabs oprollen, is daaraan te danken”, aldus Verbeek. 

advertentie
advertentie