Afbeelding
Foto via FranceComfort

Portes du Soleil: elke wintersporter moet hier zijn geweest!

26 april 2022 om 07:22 Partnercontent

Les Portes du Soleil is één van de meest bekende wintersportgebieden in Europa. Zelfs bij wintersportfanaten over de hele wereld is het een bekende naam. Dat is ook niet gek als je kijkt naar wat dit pareltje van een wintersportgebied te bieden heeft. Het is namelijk, samen met Les Trois Vallées, met afstand het grootste skigebied van de wereld. Als je dus graag grote tochten maakt, is dit het perfecte gebied voor jou.

Ook zonaanbidders kunnen hier hun geluk niet op. De naam staat voor poorten van de zon en die is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Wat hier wel vaak uit de lucht komt zijn prachtige zonnestralen. Doordat het gebied zo groot is en is verdeeld over verschillende dorpjes, kun je de hele dag genieten van dat stralende weer. Er zijn weinig plekken waar de zon aan het einde van de dag achter de bergen staat. Zelfs om vijf uur ‘s middags kun je dus nog steeds bijkleuren onder het genot van een hapje en drankje. Wil je nog meer weten over dit wonderlijke wintersportparadijs? Lees dan snel verder.

Skiën in twee landen

Het skigebied Portes du Soleil bestaat uit maar liefst dertien dorpen, verdeeld over Frankrijk en Zwitserland. Superleuk als je graag in beide landen wilt skiën. Bekende dorpen in het Franse gedeelte zijn Avoriaz, Châtel, Morzine, Abondance en Les Gets. In Zwitserland vind je vijf dorpen, dat zijn: Morgins, Champéry, Les Crosets, Champoussin en Torgon. De dorpjes hebben allemaal een eigen karakter, wat het gebied voor iedereen aantrekkelijk maakt.

Zo is Avoriaz een echt wintersportdorp, waar zowel de doorgewinterde skiër als de fanatieke après-skiër het naar zijn zin heeft. Abondance is dan weer een echt charmant boerendorpje met een rustige en prettige sfeer, perfect voor families. Dat er zo’n fijne sfeer heerst in dit gebied is erg bijzonder. Franse skigebieden staan namelijk over het algemeen bekend om de sfeerloze betonnen hoogbouw. Voor een unieke ervaring is Les Portes du Soleil dus echt een aanrader.

Is Les Portes du Soleil geschikt voor iedereen?

Elk jaar reizen veel wintersporters van alle niveaus af naar Les Portes du Soleil. Door de grootte van het gebied is er veel variatie in makkelijke en moeilijke pistes. Er is dus voor iedereen wat wils. Beginners kunnen hun pizzapunt oefenen op 37 kilometer groene pistes en 170 kilometer blauwe pistes. Ben je iets meer ervaren op de latten? Dan zul je je met 380 kilometer aan rode piste en 100 kilometer aan zwarte piste zeker niet vervelen.

Le Mûr Suisse

Voor de echte ervaren skiërs is er een ultieme uitdaging: Le Mûr Suisse. Letterlijk vertaald  naar het Nederlands betekent dat ‘De Muur van Zwitserland’ en die naam doet de piste eer aan. Als je bovenaan de piste staat, schiet je vol van adrenaline. Kijk niet te veel over het randje, want de steile helling is een angstaanjagend gezicht. Dat is ook niet gek met een maximaal hellingspercentage van 76 procent. Nóg enger is het feit dat dit één van de steilste pistes ter wereld is en niet kan worden geprepareerd door de pistenbully’s. Dat zorgt voor reusachtige bulten die wel twee meter hoog kunnen worden na een forse sneeuwbui. Een absoluut bucketlist-dingetje dus voor adrenalinejunkies.

Eindeloos genieten

Tussen al dat skiën door moet er natuurlijk ook genoten worden van lekkere hapjes en drankjes. Gelukkig zijn er genoeg hutjes op de piste te vinden die heerlijke gerechten serveren. Wij raden vooral aan om de Franse specialiteiten te proberen, zoals kaasplankjes en uiensoep. Wil je echt meedoen met de locals? Bestel dan eens een tartiflette. Dat is een ovenschotel gemaakt van gegratineerde aardappelschijfjes met uien, spek en Reblochon-kaas bovenop. Het gerecht komt uit de Haute-Savoie, het departement in Frankrijk waar Les Portes du Soleil zich bevindt, een echt lokaal gerecht dus. Wij krijgen in ieder geval nu al trek.

Après-ski in Portes du Soleil

Naast het eten moet er natuurlijk ook worden gefeest, want zonder après-ski is je wintersport niet compleet. Hoewel Franse skigebieden meestal niet worden geprezen om de après-ski, weten ze in Portes du Soleil heel goed hoe ze feestjes moeten bouwen. In Morzine, Les Gets en Avoriaz kun je van vroeg in de middag tot laat in de nacht leuke feestjes vinden. Er zijn verschillende après-ski barretjes en er worden tegenwoordig zelfs verschillende festivals georganiseerd, waarvan de meeste plaatsvinden in maart. Voor de echte feestbeesten is maart dus de perfecte maand om te genieten in Portes du Soleil.

Lekker relaxen

Natuurlijk wil je naast al dat genieten op de piste ook kunnen genieten in een luxe chalet. Beeld jezelf eens in dat je na een lange dag skiën heerlijk op de bank kan ploffen. Of beter nog, in de sauna of de jacuzzi. En na dat fijne relaxmoment bereid je een lekkere maaltijd in de luxe keuken die van alle gemakken is voorzien. Wil je even met de auto weg? Geen probleem, want die staat lekker droog op een privéplek in de parkeergarage. Het in- en uitchecken is ook een fluitje van een cent met de Nederlands sprekende receptie. Wil jij ook al die luxe? Het vakantiepark Alpchalets in Portes du Soleil van Francecomfort biedt al die luxe en nog veel meer. 

advertentie
advertentie