Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

RIVM verwacht hele paasweekend smog door paasvuren

16 april 2022 om 12:33 Overig

HEUVELRUG (ANP) Door de paasvuren in Duitsland en het oosten van Nederland is er tot en met maandag kans op smog door fijnstof en houtrook. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de luchtkwaliteit in grote delen van het land onvoldoende tot slecht is en heeft een stookalert afgegeven. Het instituut adviseert om het hele paasweekend in het hele land geen hout te stoken in kachels of open haarden.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Die kunnen allerlei nadelige effecten hebben, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten, aldus het RIVM. Zij krijgen door het inademen van de vieze lucht meer en eerder klachten en kunnen zich dit weekend beter niet lichamelijk inspannen in de buitenlucht.

In Nederland worden zaterdag de eerste paasvuren aangestoken, maar in Duitsland branden de vuren traditiegetrouw al op donderdag en vrijdag. Door het rustige voorjaarsweer en de oostelijke wind kan de fijnstof zich over heel Nederland verspreiden.

advertentie
advertentie