Afbeelding
De Zonheuvel

Mevrouw van Dam vertelt over de Tweede Wereldoorlog

30 maart 2022 om 12:45 Onderwijs

DRIEBERGEN De leerlingen van groep 7 van De Zonheuvel kregen dinsdag mevrouw Hannie van Dam-Kaemingk op bezoek. Zij heeft op indrukwekkende wijze over de Tweede Wereldoorlog verteld. 

Het project waar alle kinderen van De Zonheuvel nu aan werken heet ‘Vertel eens’. In groep 7 wordt dit gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog. Verhalenverteller Eric Borrias opende het project in de bovenbouw met het waargebeurde verhaal ‘Mijn pop huilt ‘s nachts’ over George en Ursula Levi die in kamp Vught zaten. De groep is op bezoek geweest in het militair museum Soesterberg, waar zij even in ‘De klas van ‘45’ hebben gezeten. In de klas wordt gekeken naar de serie ‘13 in de oorlog’.

De kinderen hadden veel vragen voorbereid voor de nu 93-jarige Hannie van Dam-Kaemingk, die bij het uitbreken van de oorlog 11 jaar was. Muisstil hebben de leerlingen naar de ervaringen geluisterd. Er zaten onderduikers op de boerderij in Barchem waar zij woonde en een heel angstig moment voor haar was het moment waarop zij onder bedreiging van een wapen moest vertellen waar de onderduikers verstopt zaten, wat zij heldhaftig niet verteld heeft en waarbij haar vader gevangen werd genomen en naar het strafkamp Wilhelmshaven gestuurd.

Heel waardevol zijn deze verhalen; er zijn niet veel mensen meer die de Tweede wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Voor de leerlingen staat nog een bezoek aan het Anne Frankhuis op de agenda.

advertentie
advertentie