Kat Link likt bij koken of wasdrogen het raam schoon om weer uitzicht te hebben.
Kat Link likt bij koken of wasdrogen het raam schoon om weer uitzicht te hebben. Edith Hazelzet

Vestia-huurders Leersum verenigen zich

15 juni 2018 om 15:42 lokaal

LEERSUM Vier huurders houden dinsdag 19 juni om 18.30 uur een bijeenkomst voor alle 250 huurders van Vestiawoningen in Leersum. Langdurig achterstallig onderhoud, het ontbreken van isolatie, en de aangekondigde verkoop van de woningen, dwingen de huurders welhaast om een bewonerscommissie te vormen.

Edith Hazelzet

,,U moet een gordijn ophangen bovenaan de trap," luidde een van de energiebesparende adviezen, die Yvonne Duursma in de loop der jaren van Vestia kreeg over haar woning. ,,O, heeft u dat thuis ook?" luidde haar repliek. Duursma is een van de huurders van de 250 Leersumse Vestiawoningen.

Tot drie jaar geleden voerde zij haar strijd voor betere isolatie en beter onderhoud in haar eentje, net als tientallen andere huurders. Sindsdien is zij samen met twee andere huurders, waaronder Anne-Marie Zwanink, in gesprek met Vestia en de gemeente. Met weinig succes. Een volgende stap is dus noodzakelijk.

VERKOOP ONMOGELIJK Woningcorporatie Vestia werd in 2011 landelijk bekend door het derivatenschandaal van miljarden euro's. Een parlementaire enquête volgde. Deze waardeloze derivaten spelen de organisatie nog steeds parten. ,,Vraag me niet hoe het precies zit," zegt Duursma, ,,Ons wordt gezegd dat wie de huizen koopt, deze schuld erbij cadeau krijgt. De kans op verkoop is dus nul. Vestia zinspeelt op een oplossing vanuit de overheid, maar dat duurt al jaren en kost misschien nog vele jaren. Ondertussen zitten wij in onze koude, tochtige woningen met in sommige gevallen de schimmels op de muren."

Vestia gaf ruim een jaar geleden in een gesprek met de huurders aan niet meer te zullen investeren in de Leersumse woningen, behalve het juridisch verplichte minimum. ,,Er werd letterlijk gezegd: wij richten ons volledig op Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Delft en doen niets meer aan ons woningbestand in de rest van het land. Ik kon mijn oren niet geloven. Alsof je tegen zes van je tien kinderen zegt: jullie verzorg ik niet meer, de groeten," aldus Zwanink.

ONGEBRUIKT POTJE Op de site van Vestia staat prominent vermeldt: 'Wij staan voor een goede woning in een prettige buurt voor huishoudens met een laag (midden)inkomen en/of een kwetsbare positie.' In de praktijk betekent dit een energierekening die niet in verhouding staat tot de huur, 's winters was die niet droog te krijgen is en met dekens om op de bank.

Duursma: ,, Vestia raadde me in verband met de vochtigheid aan meer te ventileren. En dat terwijl de gordijnen hier vanzelf al heen en weer wapperen. Ook adviseerden ze mij om de thermostaat 's nachts op 18 graden te houden, omdat het anders uren duurt voordat de woonkamer 's morgens op temperatuur is. Ik ga mijn energierekening zeker nog verder opdrijven en de buitenlucht verwarmen!" Zeer kwalijk vinden de huurders de ontdekking van een ongebruikt potje van 31.500 euro op jaarbasis, dat niet ingezet is voor de Leersumse huurwoningen.

BIJEENKOMST Doel van de huurdersavond is om te inventariseren wat er leeft onder de huurders en of de vorming van een bewonerscommissie haalbaar is. De bijeenkomst wordt ondersteund door de Huurdersraad Vestia, belangenbehartiger voor Vestiahuurders door Vestiahuurders. Gerard Verspuij zal namens deze organisatie een korte presentatie geven over de kracht van een bewonerscommissie. De bijeenkomst op 19 juni in SCC De Binder start om 18.30 uur en eindigt om 20.00 uur. Voor broodjes, koffie en thee wordt gezorgd. Alle Vestiahuurders in Leersum worden met nadruk verzocht te komen.

advertentie
advertentie