Dorpscoördinator Maartje Hemmelder.
Dorpscoördinator Maartje Hemmelder. Corina Blommendaal

'Schakel tussen inwoners en gemeente'

16 juni 2018 om 06:17 lokaal

DOORN In alle dorpen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een dorpscoördinator. Voor Doorn is dat Maartje Hemmelder. Zij is de spin in het web voor allerlei vragen of initiatieven die inwoners binnen het dorp hebben en zoekt de juiste contactpersonen om dit op te pakken.

Corina Blommendaal

Maartje Hemmelder werkt sinds januari twaalf uur per week als dorpscoördinator, waarnaast ze beleidsmedewerker is binnen het thema Samenleving. Omdat ze net begonnen is, is ze volop aan het netwerken om de bron waaruit geput kan worden waar het om informatie gaat steeds groter te maken. ,,De bedoeling van deze functie is dat je de verbindende schakel bent tussen de inwoners en de gemeente. Als inwoners vragen hebben die thuishoren binnen de gemeente, speel ik door naar de desbetreffende afdeling of contactpersoon. Daarbij hoeft het niet alleen om vragen te gaan maar kan het ook een melding, initiatief of iets anders zijn."

LANDEN OP DE JUISTE PLEK Dit geldt ook andersom, als iemand vanuit de gemeente iets gaat of wil doen in het dorp en daar advies over wil, bijvoorbeeld over hoe dit in het dorp leeft of wat een goede manier van participatie of communicatie is. Dan kunnen zij de desbetreffende dorpscoördinator om advies vragen. ,,Wij hebben dan die kennis óf we gaan kijken waar we die kennis vandaan kunnen halen", legt Hemmelder uit. ,,Daarvoor is het belangrijk om een goed netwerk te creëren en daar ben ik de afgelopen tijd volop mee bezig geweest. Inmiddels zijn er al veel contacten gelegd, zoals met mensen die binnen Doorn actief zijn in het vrijwilligerswerk en een groot netwerk hebben. Dat is enorm waardevol."

VERBINDENDE SCHAKEL Op het moment dat de dorpscoördinator de vraag die speelt op de juiste plek heeft ingebracht, laat zij deze ook weer los. ,,Het gaat vaak over leefbaarheid, sociale cohesie, openbare ruimte en over verbinding tussen de gemeente en inwoners. Maar inwoners kunnen met iedere vraag die ze hebben bij mij terecht. Wat ik heel belangrijk vind, is te weten wat er in het dorp leeft en waar de inwoners behoefte aan hebben. Daarbij is het ons beleid om zoveel mogelijk vraaggericht te werken."

VERSCHILLENDE DORPEN EN THEMA'S Ieder dorp heeft zijn eigen identiteit en zijn eigen thema's. Dat is prachtig om te zien binnen één gemeente. Verschillen tussen mensen, evenementen, netwerken. ,,Binnen ieder dorp is de sociale cohesie ook weer verschillend", vertelt Hemmelder. ,,Waar het in het ene dorp heel makkelijk gaat, is er in het andere dorp nog het één en ander te doen qua opbouwen van het sociaal netwerk. Elk dorp heeft een eigen budget. In Doorn is het budget nog niet op, dus mensen die een leuke, inspirerende en verbindende activiteit voor hun dorp willen organiseren kunnen zich aanmelden."

DORPSNETWERK DOORN Het netwerk in Doorn breidt zich langzaam maar zeker uit maar het netwerk kan zeker nog versterking gebruiken. Een aantal verenigingen werkt aan de Stichting 'Doorn Doet', met als doel Doorn nog meer te laten bruisen en meer te organiseren. Zaterdag 22 september is een dag om vrij te houden in de agenda, want dan staat heel Doorn op z'n kop in verband met het jubileumfeest van de Oranjevereniging, Doornsche IJsclub en Harmonie. Ook de ondernemersvereniging is aangehaakt en het belooft een erg leuke dag te worden."

Voor ideeën of meer informatie: postbusdoorn@heuvelrug.nl en de Dorpspagina op www.facebook.com/dorpdoorn

advertentie
advertentie