Toneelgroep Chapeau speelt 'De Romein die deserteerde en een Amerongs meisje trouwde'
Toneelgroep Chapeau speelt 'De Romein die deserteerde en een Amerongs meisje trouwde' Arie Rebergen

Romeinen komen naar Amerongen

15 juni 2018 om 06:33 lokaal

AMERONGEN De geschiedenis herleeft komende zaterdag in Amerongen. Amerongen Inspireert houdt zich bezig met de kernwaarden natuur, cultuur en historie. Op die manier wil het Amerongen interessant maken voor toeristen. En er ligt meer dan genoeg geschiedenis in Amerongen. Velen kennen het verhaal van de tabaksindustrie en van Kasteel Amerongen, maar zaterdag gaan we terug naar de Middeleeuwen en de tijd van de Romeinen.

Wilco Willemse

PELGRIMSTOCHT Wandelaars kunnen zaterdagochtend vroeg starten aan een historische wandeling, de Cunera Pelgrimstocht. Er kan gekozen worden uit zes afstanden: 5, 10, 15, 20, 30 en 60 kilometer. De naam van de wandeling verwijst naar de pelgrimstocht die de Bisschop van Utrecht aan zijn nederige onderdanen opdroeg als boetedoening. Vroeger liep de tocht van het zomerpaleis van de bisschop in Wijk bij Duurstede via Amerongen naar Rhenen. Vóór de Andrieskerk was toen een café die als rustplaats diende. Nu is deze historische plek de start- en finishplaats van de Cunera Pelgrimstocht.

AFLAAT Initiatiefnemer is Rein van Ee: ,,De natuur rond Amerongen is natuurlijk prachtig en de Cunera Pelgrimstocht is een mooie manier om dat aan meer mensen te laten zien. Voor beginnende wandelaars is er een route van vijf kilometer en geoefende wandelaars kunnen zelfs zestig kilometer wandelen. Alle routes staan met peilen aangegeven. De beloning voor de lopers van de Cunera Pelgrimstocht is geen medaille, maar een aflaat, een bewijs van de boetetocht.''

,,Vroeger had men aflaten nodig om zonden af te kopen en zo toch een plekje in de hemel te kunnen bemachtigen. Zo maken we een mooie verwijzing naar het verleden. Veel mensen weten het trouwens niet, maar ook in de Andrieskerk zijn afbeeldingen of freso's van de heilige Cunera te vinden. Niet alleen Rhenen, maar ook Amerongen heeft dus iets met Cunera."

LIMES Als de wandelaars terugkeren, gaan ze nog verder terug in de tijd. Op De Hof staat dan namelijk een heus Romeins Kampement. Van Ee: ,,Nog zo'n fantastisch stuk van de Amerongse geschiedenis is de Limes, de noordgrens van het machtige Romeinse Rijk. Die werd gevormd door de loop van de Rijn die in die tijd strak onderlangs Amerongen stroomde. Om de wandelaars en andere geïnteresseerden daarvoor te enthousiasmeren, bouwen we komende zaterdag een Romeins kampement na op De Hof, compleet met soldaten. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan en hebben we het eerste deel van een film opgenomen: 'De Romein die deserteerde en een Amerongs meisje trouwde'. Komende zaterdag maakt Arie Rebergen de laatste opnames. De acteurs van de film zijn de leden van Chapeau, de historische toneelvereniging in Amerongen."

CENTURIO Het verhaal gaat over een Romeinse Centurio, een hoofdman over 100 soldaten. Hij stak de Limes omdat hij verliefd was geworden op een Amerongs meisje, Madrieke. Uiteraard werd dat gezien als verraad en werd de gedeserteerde soldaat opgepakt. Zijn lijfwacht weet hem te helpen ontsnappen en vertelt de Romeinen dat de Centurio is doorgetrokken naar de Friezen. Uiteindelijk trouwt de Centurio met Madrieke en zijn de Romeinen blij dat hij niet is overgelopen naar de Friezen.

De bruiloft wordt groots gevierd en die setting staat komende zaterdag op De Hof. Het kampement is te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 en de filmopnames zijn om 15.00. De film wordt in september op Open Monumentendag vertoond in het Infocentrum van Utrechts Landschap aan de Veenseweg.

advertentie
advertentie