Afbeelding
John de Vries

Violiste Cabo voert uit en geeft les

17 juni 2018 om 06:51 lokaal

DRIEBERGEN Een culturele duizendpoot is ze. Annoesjka Cabo (53) uit Driebergen barst van de veelzijdigheid en initiatieven. Ze musiceerde en musiceert als violiste op hoog niveau. Ze is wiskundige en gepromoveerd op kansrekening en statistiek, werkt aan de TU Delft en ze heeft aan de wieg gestaan van hèt muzikale evenement van de heuvelrug: het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. Dat wordt ook dit jaar weer op de open monumentendagen 8 en 9 september gehouden. Dit keer niet alleen in Driebergen, maar ook in andere kernen van Utrechtse Heuvelrug.

John de Vries

Muziek en wiskunde zijn haar met de paplepel ingegoten. ,,Mijn moeder was pianiste en mijn vader wiskundige. Ik vond al heel jong beide vakken leuk, maar eerlijk gezegd lag mijn hart in eerste instantie bij de muziek", zegt ze. Vanaf haar zestiende gaf ze al vioolles, zelf 'muziekwijs' geworden door de vioollessen die zij van haar eigen muziekdocenten kreeg.

Ze ging weliswaar wiskunde studeren, maar bleef muziek maken. Op een dergelijk niveau, dat een verdere studie aan het Amsterdamse conservatorium voor de hand lag. Ook haalde ze via een staatsexamen haar lesbevoegdheid Muziekonderwijs. Er volgde een periode, waarin ze als violiste onder andere werkte in het Rotterdams Filharmonisch Orkest en de Omroeporkesten.

Later vormde ze twaalf jaar lang met een pianist een duo: ,,Tegenwoordig werk ik het liefst in kleine muziekgezelschappen, trio's, kwartetten, waar gevarieerde kamermuziek wordt uitgevoerd." Ze speelt net zo graag pittige stukken van Arnold Schönberg als gezellige Salonmuziek: 'die helemaal niet zo makkelijk is, als zij klinkt'.

De Driebergse treedt op in zalen en zaaltjes, voor groepen en particulieren: ,,Iemand die zijn verjaardagsfeest omlijst wil zien met muziek die hij leuk vindt, kunnen we bedienen". Mensen moeten er plezier in hebben, vindt ze. Muziek is er voor iedereen: ,,En hoge en lage muziek bestaat voor mij niet."

MUZIEKFESTIVAL Drie jaar geleden bedacht ze een plan voor een muziekfestival in Utrechtse Heuvelrug. ,,Er is zo veel muzikaal talent in deze regio, zowel in de professionele als in de amateursfeer. Dat moet je activeren." Aldus geschiedde. In haar eentje organiseerde ze in 2016 een muziekfestival, dat de jaarprogrammering van andere in de regio gevestigde festivals niet doorkruist en dat daarom in september tijdens de Open Monumentendagen op diverse monumentale locaties wordt gehouden. Met twee concerten door professionele musici en verder optredens door gevorderde amateurs en jong talent.

Zo ook in 2017. Maar toen was met hulp van Jef Helmer, bestuurslid van SCAUH, inmiddels de Stichting Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug opgericht. Die stichting nam haar heel veel werk uit handen. De financiering van het muziekfestijn regelt het stichtingsbestuur met subsidies uit diverse fondsen. Ook de gemeente draagt haar steentje bij. Annoesjka Cabo regelt nu alleen nog wie er optreden en de muziekprogrammering: ,,Nog altijd een hele klus, maar ik vind het heel erg leuk."

FENOMENAAL Verder onderhoudt zij de contacten met het Comité Open Monumenten Driebergen, dat ervoor zorgt, dat de monumenten beschikbaar zijn voor de muzikale omlijsting. Traden er in 2016 vijftien gezelschappen tijdens het festival op, in 2017 waren het er vijfenveertig. En in 2018? Dat weet Cabo nog niet, maar ze hoopt dat er weer veel jong talent mee gaat doen: ,,Zoals vorig jaar die jongen van twaalf die fenomenaal piano speelde." In september zullen de optredens tijdens het festival niet beperkt blijven tot Driebergen: ,,Maarn en Doorn doen nu ook mee." Volgt er wellicht in de toekomst nog een uitbreiding van het muziekfestijn in de andere kernen of de regio? De initiatiefrijke Annoesjka Cabo ziet wel mogelijkheden.

Mochten er musici zijn die ook graag individueel of als groep mee willen doen, dan kunnen die zich daarvoor aanmelden op caboviool@gmail.com of op muziekfestival-uh.nl.

advertentie
advertentie