Samen plastic rapen in Beukenstein in Driebergen.
Samen plastic rapen in Beukenstein in Driebergen. Titus Weijschede

Iedereen is GoedVolk: ‘Nu weet ik dat ik zelf ook wat kan doen’

16 februari 2022 om 07:31 Natuur en milieu Iedereen is GoedVolk

HEUVELRUG Er zijn dagen dat mij het gevoel bekruipt dat de problemen in de wereld te groot zijn om aan te pakken. Klimaatverandering. Orkanen. Plastic in de oceanen. Zelfs zoveel plastic in het milieu dat er microscopische deeltjes gevonden worden in de honing van wilde bijen in het Braziliaanse regenwoud en in vers gebrouwen bier. Te groot voor mij.

Er zijn ook dagen dat ik erachter kom dat antwoorden op grote vragen soms heel dichtbij liggen. Zo leerde ik tijdens de presentatie van ons boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ op 25 september vorig jaar tijdens SDG-actiedag in Doorn het burgerinitiatief GoedVolk kennen. GoedVolk is een groep mensen in onze eigen gemeente die lokaal aan de slag gaat met deze grote problemen. Met zes collega’s helpen wij vanuit ons kantoor Grytte Bloemheuvel in Driebergen grote en kleine ondernemingen bij het opstellen en uitvoeren van hun duurzaamheidsstrategie.

STAP VOOR STAP Elke mars van 1000 mijl begint met een eerste stap. In de geest van deze uitspraak van de Chinese filosoof Laozi hebben de betrokken dorpsgenoten van GoedVolk het plasticprobleem in drie stukjes geknipt. 

Als eerste richt GoedVolk zich op de bron, de producenten. Afgelopen week won het bedrijfje Grown Bio uit Heerewaarden de eerste plaats in de Kamer-van-Koophandel Innovatie Top 100 van 2021. Op landbouwafval (riet en stro) laat Grown Bio ‘de wortel van paddenstoelen’, mycelium, groeien. Daarvan maken ze alternatieven voor plastic bakjes en piepschuim die snel afbreekbaar zijn. Door de producenten van alternatieven zoals Grown Bio onder de aandacht te brengen tijdens bijeenkomsten met ondernemers uit onze gemeente geeft Goedvolk hun een keuze om het anders te doen.

Ten tweede gaat GoedVolk in gesprek met de horeca en retail binnen onze gemeente om samen het gebruik van plastic terug te dringen. Je kunt denken: ‘Waar bemoeien ze zich mee?’ Of: ‘Val de horeca en retail niet lastig, ze hebben het al moeilijk genoeg’. Maar bedenk: vanaf dit jaar worden in Frankrijk plastic verpakkingen verboden voor zo’n dertig soorten groenten en fruit. In 2026 gaan de Fransen nog verder: dan mag helemaal geen groente en fruit meer in plastic verpakkingen verkocht worden. Daarom is het goed om onze ondernemers tijdig en op een goede manier te stimuleren om hier actie op te nemen. Je kunt immers verwachten dat deze regels binnenkort in Nederland van kracht worden.

PRIKKERSGILDE Ten derde steken onze dorpsgenoten eens in de twee maanden zelf de handen uit de mouwen. Het Prikkersgilde organiseert schoonmaakdagen: een ochtendje lekker buiten zijn in onze mooie gemeente en intussen zwerfafval opruimen. Tijdens die dagen wordt met een app, de litterati, het zwerfafval in kaart gebracht. Met deze app legt het Prikkersgilde de aantallen verpakkingen tussen het zwerfvuil per merk vast. Daarmee maken ze de producenten en retailers bewust van wat er met hun producten gebeurt nadat ze de winkel verlaten hebben.

De kennismaking met GoedVolk was voor mij een opluchting. Nu weet ik dat ik zelf wat kan doen aan die grote problemen. Ook al is dat een bescheiden eerste stap zoals één keer per jaar meedoen met een vuilprikdag. Bovendien weet ik dat ik er niet alleen voor sta. Wil jij ook iets doen? Kijk dan eens op www.iedereenisgoedvolk.nl.

door Paul van Ruiten

advertentie
advertentie