Lamndschap Zanderij
Lamndschap Zanderij Iwan van de Veer

Wandeling over de Zanderij Maarn

10 februari 2022 om 14:32 Lokaal Deel je nieuws

De Zanderij in Maarn is niet alleen interessant vanwege de mooie natuur. Ook historisch en geologisch is er het nodige te vertellen en te zien.

De Zanderij Maarn is ooit ontstaan door de ontwikkeling van het spoor. Tussen 1840 en 1845 werd er een doorbraak door de heuvelrug gemaakt om een spoorverbinding naar Duitsland te kunnen realiseren. Daarbij was er ook zand nodig voor de spoordijken. Door deze zandwinning, die plaats vond op het gebied van de Zanderij werden er verschillende geologische processen blootgelegd, waarover veel te vertellen valt. De NS heeft hier tot 2001 zand gewonnen. Daarna werd het gebied teruggegeven aan de natuur en de eerste jaren afgesloten voor het publiek. Zo ontstond een natuurlijk terrein met een spontaan opkomende vegetatie, met moeraszones en oeverbegroeiing rond een plas. In het schrale grasland aan de noordzijde van de plas groeien beschermde plantensoorten en zeldzame korstmossen. In het voorjaar nestelen daar grondbroeders en leven er in het gebied behalve reeën en konijnen, ook ringslangen en libellen.

Zaterdag 19 februari om 10.00 uur nemen we u graag mee op deze wandeling. We vertrekken vanaf de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn. De wandeling duurt ongeveer 1,5 - 2 uur. Goed schoeisel is verstandig en deelname is gratis. Noodzakelijk is wel dat u zich vooraf aanmeldt, er is plaats voor 20 deelnemers. Dit kan via de site van Utrechts Landschap: https://utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/110948

advertentie
advertentie