Het Heuvelrugse gemeentehuis, waarin ook de raadzaal zich bevindt.
Het Heuvelrugse gemeentehuis, waarin ook de raadzaal zich bevindt. Henny Jansen

Gemeenteraad wil video vanuit de raadzaal

4 februari 2022 om 12:28 Politiek

HEUVELRUG De gemeenteraad gaat ruim 30 duizend euro investeren in video-uitzendingen van raadsvergaderingen. Eerder vond de Heuvelrugpolitiek dat nog te duur en beperkten de uitzendingen zich tot het geluid. Vanwege de pandemie maken de partijen nu noodgedwongen en tijdelijk gebruik van een video-app. Het aantal volgers steeg daardoor boven verwachting en daarom heeft de raad zich nu bedacht.

Michiel Schaaij

Tien jaar geleden werd de toenmalige notulist overbodig verklaard. Sindsdien wordt van elke raadsbijeenkomst en audioverslag gemaakt. Tegelijkertijd werden de discussies in de raadzaal en in de vergaderruimte van het gemeentekantoor uitgezonden via de website van de gemeente. Vanwege de hoge kosten werd tot dusver afgezien van een beeldverbinding. 

VERDUBBELING Door de coronacrisis van de afgelopen twee jaar waren de gemeenteraad en de raadscommissies gedwongen om via de digitale Teams-app te vergaderen. Die bijeenkomsten werden in beeld en geluid uitgezonden op de website van de gemeente. Door die aanpak verdubbelde het aantal volgers van de politieke debatten. Volgens de griffie liepen de kijkcijfers bij controversiële onderwerpen nog verder op. 

De raadsvergadering van oktober 2020, waarin over de kansrijke woningbouwlocaties in Utrechtse Heuvelrug werd gesproken, werd zelfs door duizend belangstellenden gevolgd. Alle videoverslagen kunnen bovendien achteraf worden teruggekeken. Ook daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. De conclusie lijkt daarom gerechtvaardigd, dat de video-uitzendingen de drempel verlagen om de lokale politiek te volgen.

ONDERTITELING Over de mogelijkheid om de besprekingen te ondertitelen, wordt nog nagedacht. Als het videobesluit later deze maand formeel wordt aangenomen, betekent dat wel een stijging van de jaarlijkse kosten met bijna 4 duizend euro. Voor de opslag van beeld is immers meer ruimte op de servers van de provider nodig. De griffie hoopt dat het videosysteem klaar is voor gebruik, als de Heuvelrugpolitiek weer fysiek in de raadzaal bijeen kan komen.

advertentie
advertentie