Allemanswaard Amerongen
Allemanswaard Amerongen Selina van Krieken

OPEN: Wonen is een recht voor iedereen

2 februari 2022 om 11:50 Lokaal Deel je nieuws

Wonen is onbetaalbaar en onbereikbaar geworden voor veel mensen. De wachttijd voor sociale huurwoningen is in onze gemeente inmiddels opgelopen tot minstens 10 jaar. Voor starters en gezinnen met een middeninkomen is een eigen koopwoning of een huurwoning op de “vrije markt” een utopie.

De doorstroming binnen de sociale huurwoningmarkt is beperkt. Door de zogenaamde huurharmonisatie is de kans groot dat je meer huur moet betalen als je verhuist van een groot huis naar een kleiner appartement. Tot slot is doorstroming voor ouderen met een groot koophuis waar ze nog in wonen als hun kinderen al uit huis zijn, naar een kleiner huis of appartement nagenoeg gestopt. Dat is te wijten aan het gebrek aan kleinere woningen.

Meer bouwen en kwaliteit

OPEN ziet een aantal oplossingen in de Utrechtse Heuvelrug. Veel meer bouwen is de voornaamste. De zogenaamde inbreidingslocaties binnen de dorpen bieden soelaas, vooral op korte termijn.

Wij zien mogelijkheden voor bouwen binnen de dorpen, maar ook buiten de dorpen zijn er opties. Voor OPEN is het wel belangrijk om aantasting van kwetsbare natuur te voorkomen. Meer bouwen kan ook in de hoogte. Wij vinden bouwen tot zes hoog acceptabel; de boomhoogte.

Het is belangrijk dat er meer woningen zijn voor starters en voor ouderen. En dat die woningen flexibel zijn qua indeling, om beter te kunnen aansluiten op wisselende woonbehoeften.

Het is goed om meer in isolatie te investeren waardoor comfort toeneemt en energiekosten afnemen. Extra kosten van isolatie-investeringen zijn voor een belangrijk deel te compenseren met lagere energielasten.

Rol van de gemeente

Als gemeente sturen we in de woningbouw. OPEN wil dat twee-derde van de nieuwe woningen sociale huur, sociale koop of middenhuur moeten zijn; betaalbaar dus. En daarbij aan projectontwikkelaars alleen toestemming geven voor uitvoering van plannen die hieraan voldoen. Dit vergroot ook de kansen voor de woningcorporaties om sociale huurwoningen te bouwen.

advertentie
advertentie