Afbeelding
Stichting Geopark Heuvelrug

'Heuvelrug moet een Geopark worden'

8 juni 2018 om 11:35 lokaal

HEUVELRUG De Heuvelrug is zo bijzonder en uniek dat het een Geopark moet worden en zelfs een Unesco-kwalificatie verdient. Dat is de missie van burgerinitiatief Stichting Geopark Heuvelrug, een initiatief van bewoners van het gebied.

Een Geopark is een gebied van wereldniveau met uniek samenhangende waarden van aardkunde, levende natuur en cultuurhistorie. Overal in de wereld zijn Geoparken, in totaal 127 in 35 verschillende landen. In Nederland is nog maar één Geopark: de Hondsrug. Als het aan de stichting ligt, wordt de Heuvelrug het tweede Geopark van Nederland. 

BURGERINITIATIEF De Heuvelrug en de omringende natte gebieden worden gekenmerkt door een bijzondere combinatie van geologisch erfgoed en de mede door de mens beïnvloede levende natuur, landschap en cultuurhistorie. De aanwezigheid daarvan was aanleiding voor een aantal bewoners uit Zeist, die samen de Stichting Geopark Heuvelrug hebben opgericht, om te werken aan de Unesco-kwalificatie van het Geopark. Het burgerinitiatief is door Nationaal Park Heuvelrug, Utrechts Landschap, Provincie Utrecht en Universiteit Utrecht vanaf de start omarmd en gesteund. 

ONTDEKKAART De stichting heeft een ontdekkaart gemaakt van het gebied en die werd op donderdag om 13.30 uur bij de Boswerf overhandigd aan wethouder Sander Jansen van Zeist. Op de ontdekkaart staan de meest bijzondere bezienswaardigheden van dit Geopark Heuvelrug. Doel van de kaart is dat het Geopark echt ontdekt gaat worden.

advertentie
advertentie