Afbeelding
Photo by Michael Marais on Unsplash

Elektrisch rijden en opladen; waar liggen de kansen?

12 januari 2022 om 07:19 Partnercontent

Vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s die de markt op komen. Dat is het ambitieuze doel dat we in Nederland hebben gesteld. Uiteraard zijn dan niet in één klap alle andere ‘typen’ auto’s weg. De schatting is dat er eind 2030 in Nederland 9,4 miljoen personenauto’s op de weg rijden, waarvan 20% op elektriciteit rijdt. Dat stelt tenminste Consultancybureau PwC. Uit het onderzoek van datzelfde bureau bleek ook dat er dan nog 1,5 miljoen laadpalen in Nederland nodig zijn om elke elektrische auto op te laden. Wist je dat er momenteel ‘slechts’ 62 openbare laadpalen over de gehele Utrechtse Heuvelrug staan? Daar komen er in de komende tijd nog 15 bij volgens MRA Elektrisch. 

Positief is wel dat we in Nederland de beste laadinfrastructuur hebben. De laaddichtheid is het grootst. Afgelopen jaar bleken we 66.00 openbare laadpalen te hebben, waaronder openbare laadpalen bij maar liefst 350 tankstations. Altijd wel een openbare laadpaal in de buurt zou je zeggen. Toch blijkt uit een ander onderzoek, van adviesbureau Over Morgen, dat de openbare laadinfra slechts 15% van de laadbehoefte dekt. Omdat elektrisch rijden zo populair wordt en het aantal laadpalen op de Utrechtse Heuvelrug nog beperkt is, liggen er dus wél kansen voor bedrijven en particulieren.

Zakelijke laadpalen plaatsen

Als bedrijf is het dus enorm interessant om laadplaatsen aan te bieden. Voor je klanten en medewerkers kun je het zien als een service. Maar je kunt er ook geld aan verdienen. Met een Lanova laadpaal is het mogelijk om de laadpaal te koppelen met een kassasysteem en een starttarief voor het laden in te stellen. Ook is er de mogelijkheid om op het display advertenties te plaatsen. Ideaal als je jouw producten wil promoten.

Zelf een laadpaal plaatsen of aanvragen

Een eigen laadpaal plaatsen wordt hiermee ook steeds interessanter. Je weet zeker dat er altijd plek is, de kosten zijn enkel de kosten van je eigen stroomleverancier en je bent altijd verzekerd van een volle accu. Toch kun je ook een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat is interessant als je niet vast wil zitten aan kosten voor de aanschaf voor de laadpaal, of dat nu een directe aanbetaling of in leasevorm is. Ook hoef je het onderhoud niet voor eigen rekening te nemen. Als je een openbare laadpaal aan wil vragen bij je gemeente, zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Die vind je op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

advertentie
advertentie