Jongeren krijgen 'mooie kans' op de woningmarkt

6 juni 2018 om 13:13 lokaal

DRIEBERGEN Een sociale huurwoning betrekken, zonder je inschrijftijd op de wachtlijst kwijt te raken. Vanaf aanstaande dinsdag krijgen enkele tientallen jongeren uit de Heuvelrugdorpen die mogelijkheid. Via de website woningnet.nl kunnen ze reageren op de 34 appartementen in het voormalige Recron-kantoorgebouw aan de Hoofdstraat 82. Het college heeft deze week ingestemd met het drie jaar durende experiment.

Michiel Schaaij

Woonwethouder Rob Jorg (VVD) is blij met de nieuwe jongerenhuisvesting en hoopt dat de proef de doorstroming onder jongeren bevordert. ,,Als je je inschrijfduur kwijt bent, moet je normaal gesproken weer achteraan aansluiten", aldus Jorg. Dat zou ongunstig zijn voor jongeren die vervolgens willen doorstromen naar een grotere sociale huurwoning.

 

HUURTOESLAG De appartementen zijn geschikt voor één- en tweepersoons houdens en gaan ruim 597 euro per maand kosten. Wethouder Jorg denkt dat de meeste nieuwe bewoners in aanmerking zullen komen voor huurtoeslag, waardoor de netto maandlasten een stuk lager zullen uitpakken. Jongeren tot 30 jaar uit Utrechtse Heuvelrug krijgen voorrang bij de toewijzing. De nieuwe jongerenwoningen worden tussen 12 en 25 juni aangeboden op woningnet.

 

REGIOGEMEENTEN Als over enige tijd de eerste bewoners van het complex zijn doorgestroomd naar grotere woningen, vervalt de voorrang voor Heuvelruginwoners en maken jonge woningzoekenden uit andere regiogemeenten een even grote kans bij de toewijzing. Overigens zijn drie van de 34 appartement bedoeld voor begeleid wonen. Die worden toegewezen aan de stichting Uma-hai.

 

ROLSTOELVRIENDELIJK Drie andere appartementen zijn rolstoelvriendelijk uitgevoerd. De woonoppervlakte van de nieuwe tweekamerwoningen variëert van 40 tot 54 vierkante meter. Om het project te realiseren heeft het kantoorgebouw uit de jaren zeventig aan de binnenkant een ware metamorfose ondergaan. Ook de buitenzijde van het complex kreeg een facelift.

 

RENDABEL Het elektriciteitsnet in het gebouw is aangesloten op zonnepanelen en mede daardoor verdienden de nieuwe appartementen het energielabel A. Gasloos zijn de appartementen echter niet. Volgens wethouder Jorg zou de transformatie van kantoor naar woonruimte anders niet rendabel zijn geweest voor de woningcorporatie. De verbouwing is inmiddels bijna klaar. Manager Pim Kamp van Heuvelrug Wonen verwacht dat de oplevering in september of oktober kan plaatsvinden.

advertentie
advertentie