Jelka Both, hoofd Staatbosbeheer Utrecht, en Chantal Broekhuis, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug planten eerste boom
Jelka Both, hoofd Staatbosbeheer Utrecht, en Chantal Broekhuis, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug planten eerste boom Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Herplanting 1500 Leersumse valwindbomen gestart

15 december 2021 om 14:38 Natuur en milieu Deel je nieuws

LEERSUM Staatsbosbeheer startte woensdag met de herplanting van 1500 bomen op landgoed Broekhuizen. Deze komen verspreid over het parkbos te staan waar bomen zijn gesneuveld tijdens de valwind in juni 2021. Chantal Broekhuis, wethouder in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, en Jelka Both, hoofd Staatsbosbeheer Utrecht, gaven samen het startsein met het planten van de eerste boom.

Tijdens het werk blijft landgoed Broekhuizen geopend voor publiek. In een later stadium vindt herplant plaats langs de Broekhuizerlaan. Dit vraagt om een periode van rust in de bodem zodat de opkomende schimmels op de dode wortels tijd hebben de houtresten te verwerken. Ook is overleg met diverse partijen nodig over de soortkeuze.

SOORTEN In het parkbos zijn de boomsoorten in het parkbos divers en passend bij het monumentale landgoed: een mix van eik, (rode) beuk, douglas, linde en berk. Het zijn jonge bomen van zo’n 1,50 tot 3 meter hoogte en zij zijn gekweekt in de genenbank van Staatsbosbeheer. 

Wethouder Broekhuis: ,,Deze jonge bomen staan symbool voor nieuw leven  en een nieuw begin na de valwind in juni 2021. Samen met het groter groeien van deze bomen kan de jonge opgroeiende generatie weer herinneringen maken op landgoed Broekhuizen.”

60.000 BOMEN Naast de jonge aanplant op landgoed Broekhuizen, plant Staatsbosbeheer zo’n 58.500 bomen in Overlangbroek en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hier heeft in een groot aantal bospercelen de langslepende essentaksterfte toegeslagen, waardoor veel bomen zijn doodgegaan en verwijderd. Deze worden nu vervangen. Bij de Zuwe worden nieuwe bomen geplant in het kader van natuurinrichting. En, herplant op een door de valwind getroffen bosperceel op de Gooierdijk. De teller komt daarmee op 60.000 bomen die weer terug in onze natuur komen: een mooi resultaat voor het plantseizoen 2021-2022.

advertentie
advertentie