Afbeelding
Schaapskudde Doorn

Nieuw streekproduct van de Utrechtse Heuvelrug: duurzame herderswol uit Doorn

15 december 2021 om 09:34 Dieren

DOORN Speciaal voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug biedt herder Daniel Versteegh van Stichting Schaapskudde Doorn een authentieke wol aan als steun voor het Nationaal Park; de plek waar de schapen zo graag vertoeven. Villa Thorhem behoort tot de meest duurzame en diervriendelijke wol van Nederland. De schaapskudde draagt bij aan duurzaam natuurbeheer op de Utrechtse Heuvelrug en met je aankoop steun je de natuur en het in stand houden van traditionele schaapskuddes.

Villa Thorhem is de oude Romeinse naam voor het dorpje Doorn. Doorn ligt midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hier genieten de schapen het hele jaar door van hun bestaan midden in de natuur. Deze Drentse heideschapen op de Utrechtse Heuvelrug worden met veel liefde en aandacht verzorgd.

DUURZAAM Speciaal voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft Daniel deze wol laten maken. In juni scheert hij de schapen (zie ook onderstaande video) en vervolgens wordt de wol verwerkt tot deze strengen van 100 gram. Dit wordt gedaan op ambachtelijke en kleinschalige wijze bij Kaarderij Wollust in Friesland. ,,Het is de meest duurzame en diervriendelijke wol die je zult vinden”, zegt Versteegh. ,,Ruig, stoer, sterk, helemaal natuurlijk en van schapen bij jou in de buurt. Van deze wol weet je zeker dat de schapen een vrolijk en gelukkig leven hebben gehad. Dit prachtige natuurproduct kan jij nu kopen om iets moois van te maken.”

UNIEK VERHAAL De Herderswol is dan ook niet voor niks onderdeel van een reeks streekproducten van het Nationaal Park. ,,Deze bijzondere producten zijn extra bijzonder, omdat voor ieder verkocht product een percentage wordt afgedragen aan natuurbeheer en -behoud. Daarnaast dragen de producten bij aan een duurzame planeet, zijn ze lokaal gemaakt, met producenten en ingrediënten uit de streek en vertellen ze allemaal een uniek verhaal.”

(de tekst gaat onder de video verder)


RIJKE GESCHIEDENIS De wol komt van de Stichting Schaapskudde Doorn, die Drentse Heideschapen houdt. Versteegh: ,,Een prachtig ras met een rijke geschiedenis die wel 5000 jaar terug voert tot onze voorvaderen, die voor het eerst schapen hielden. Dat deden ze ook hier op de Utrechtse Heuvelrug. Ook toen al gebruikten ze de wol om hun kleding van te maken. De schapen in Villa Thorhem lopen het hele jaar heerlijk buiten in de natuur. Ze kunnen hun oorspronkelijke gedrag vertonen en daar wordt je blij van als dier.”

De kudde levert samen met de herder en de honden Lily en Mats een bijdrage aan duurzaam natuurbeheer op verschillende locaties op de Utrechtse Heuvelrug. ,,De schapen zijn meesters in bodemverbetering. Door het grazen wordt onkruid en opslag van jonge bomen onder controle gehouden”, vertelt Daniel. ,,De mest vormt natuurlijke voeding voor de bodem. In de wol dragen de schapen zaden mee waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit. Met hun hoeven laten ze dichtgeslagen aarde weer ademen. Ze kunnen gemakkelijk op plekken grazen waar machines moeilijk bij kunnen. De schapen vormen op al deze manieren een prachtig duurzaam alternatief voor grote, dure en natuur-onvriendelijke machines.”

De wol van Villa Thorhem is gemaakt van 100% scheerwol van het Drents Heideschaap en is voor €14,95 te bestellen in de webshop van Stichting Schaapskudde Doorn. Ga naar schaapskuddedoorn.nl/duurzame-wol Meer weten? Kijk op puurutrechtseheuvelrug.nl

advertentie
advertentie